Varaždinske barokne večeri
VBV
3.10.2024., 14:56
ZAVRŠENE VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI

Laureati su L. Vadjon i M. Jaloto

Nakon 13 festivalskih dana, 15 koncerata u Varaždinu te koncerata u 12 gradova i mjesta u četiri hrvatske županije, dodjelom je festivalskih nagrada završio službeni dio 54. Varaždinskih baroknih večeri, kojima je ovogodišnja zemlja partner bio Portugal. Dobitnike je u varaždinskoj Gradskoj vijećnici objavila Zdenka Weber, predsjednica festivalskog žirija, u kojem su bili i Tamara Jurkić Sviben, Davor Brđanović, Davor Matačić, Nataša Maričić, Dada Ruža i Predrag Šantek. Kao i prijašnjih godina, dodijeljene su dvije nagrade "Jurica Murai". Laureati su Laura Vadjon i Miguel Jaloto za umjetničko vodstvo i interpretaciju na dva koncerta - na koncertu Mladih europskih talenata i na koncertu Hrvatskog baroknog ansambla. Nagradu je dobilo dvoje glazbenika jer je njihova suradnja i izvedba doista uzorna, jednako u njihovu pedagoškom radu s mladima te pripremi bogatog i zahtjevnog programa, kazala je Weber.

Prvi je put dodijeljena nagrada "Vladimir Kranjčević", i to za interpretaciju djela J. S. Bacha, a pripala je Hrvatskom baroknom ansamblu za izvedbu Bachova Brandenburškog koncerta br. 5. Nagrada "Ivan Lukačić" za muzikološki rad i izvođački domet ansambla ove godine većinom glasova žirija nije dodijeljena jer, kako je rekla Zdenka Weber, žiri se nije mogao odlučiti za dobitnika. Ravnatelj VBV-a Davor Bobić naglasio je da visoki dometi u izvođenju ansambala, prekrasna država partner, pregršt popratnih sadržaja, iznimni koncerti i popunjenost koncertnih, sakralnih prostora čine rezime ovogodišnjega Festivala.

- Ove godine smo velik dio programa posvetili mladima, a mislim da će to biti misija i dogodine jer nam je želja da koncert Mladih europskih talenata stasa u stalni barokni orkestar mladih talenata sa sjedištem u Varaždinu - rekao je Bobić.

- Posebna je čast dobiti nagradu za najbolju izvedbu djela J. S. Bacha, a što se tiče mladih ljudi, mislim da Varaždinske barokne večeri, ali i barok kao takav, imaju buduću sviračku snagu, ali i buduću publiku, tako da smo “na konju” - rekla je Laura Vadjon, dobitnica nagrade “Jurica Murai”.