Osijek 03. 10. 2024, Kulturni centar, mala dovrana.Press konferencija Areta Čurković, 30 godina rada i najava njene premijene monodrame "Palčica".snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
3.10.2024., 14:54
PREMIJERA U KC-u 5. LISTOPADA

Areta Ćurković kao Palčica obilježava 30 godina karijere

Adaptaciju Andersenove bajke režirala je Morana Dolenc, producent je Ivica Lučić

U Kulturnom centru, na konferenciji za novinare, najavljena je premijera monodrame "Palčica" u režiji Morane Dolenc. Na presici su sudjelovali ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Ivica Lučić, ravnatelj Kulturnog centra Ivan Kristian Majić, redateljica Morana Dolenc te naša prvakinja, glumica Areta Ćurković, koja će adaptacijom Andersenove bajke obilježiti 30 godina umjetničkog rada.

Biserni niz

- Ovom predstavom obilježit ćemo prvi susret s Aretom od prije 30 godina, a od tada smo zajedno glumili u brojnim predstavama, pa čak i u nekoliko filmova. Ova predstava nastaje kao zajedničko razmišljanje redateljice Dolenc, mene kao producenta i Arete koja je prihvatila da Palčica bude ujedno i njezina obljetnica. Zahvalan sam cijeloj autorskoj ekipi koja je vrijedno radila kao i Areti, koja je u svojoj glumačkoj veličini ostala skromna, vjerni član i ime našeg ansambla u Dječjem kazalištu, ali i šire. Siguran sam da je ova predstava nastavak bisernog niza kojim ćemo obogatiti kulturnu ponudu našega grada - rekao je ravnatelj Lučić.

Budući da je Dječje kazalište trenutno u energetskoj obnovi, organiziratori su iskazali zahvalnost ravnatelju Kulturnog centra, Ivanu Kristianu Majiću, na osiguranoj maloj dvorani.

- Sve što je u interesu grada, dobrodošlo je u Kulturni centar. Veseli me što će "Palčica" igrom okolnosti imati premijeru upravo kod nas, pogotovo jer dolazi u obljetničkom izdanju i vjerujem da će svima biti zabavno gledati Aretu. Sretan sam što sam dio takve ekipe, Morana je razlog zašto živim u Osijeku, a Areta je bila u prvoj osječkoj predstavi koju sam radio. Drago mi je da će ova predstava u našoj maloj dvorani napraviti jedan iskorak prema dječjoj publici i što ćemo naše šetajuće kulturno dobro obilježiti u Kulturnom centru - naglašava Majić.

"Palčica" plakat 2024
DKBM

Autorski tim predstave, uz redateljicu Moranu Dolenc, čine još i autorica dramatizacije Jelena Radan, scenograf Davor Molnar, kostimografkinja Dubravka Skvrce, autorica originalne glazbe Anita Valo i suradnica Meri Jaman (Meritas), asistent redateljice i suradnik za scenski pokret Gordan Marijanović te pripovjedač Hassan Abdelghani.

- Ekipa koja se skupila da bi naša "Palčica" doživjela svjetlo dana je ekipa suradnika koja meni puno znači u životu i s kojom lijepo surađujem. "Palčica" je prva predstava u mojih 17 godina karijere koja nastaje iz bajke, a pojavila mi se u snu koji se, zahvaljujući Lučiću, pretvorio u stvarnost. Jelena Radan je donijela ideju kako Andersenovu bajku pretvoriti u adaptaciju i dramaturgiju. Budući da volimo lutkarstvo, odlučili smo da predstava bude u standupovskom pristupu i prema kazalištu predmeta. Areta se tako svakodnevnim predmetima igra te oni postaju njezini svakodnevni partneri na sceni, tako da nije sama na sceni. Zahvalna sam i ponosna što sam dobila ovako veliku ulogu, hvala svima što ste me ponovno primili - ističe Dolenc.

Detalji i sitnice

Kao ključni element na sceni nalazi se prekrasna kućica u kojoj Areta ima mnoštvo zadataka. Palčica je, kaže, pravi izazov za nju, ali veseli se vidjeti prvu reakciju djece.

- Unatoč 30 godina na sceni, i dalje se preispitujem. Uvijek pokušavam doći do nekog savršenstva i prenijeti to na publiku, velika je odgovornost i pritisak. U "Palčici" imam puno detalja i sitnica koje moram odraditi, interaktivne je forme i još je uz zvuk, tako da sve mora biti točno i precizno, no šalabahtera još nemam. Radujem se predstavi koliko god me je strah. Zahvalna sam svima koji su bili na mom putu, hvala ravnatelju Lučiću na pogurancu i Majiću na prostoru što je predstavi dalo novu dimenziju. Hvala i novinarima na svim ovim godinama koliko nas prate čak i kad smo nervozni pred izvedbu, da nije vas, ne bi se ni znalo za našu predstavu. Hvala, naravno, i našoj publici jer bez nje ne bi nas ni bilo. Hvala svima od sveg srca i vidimo se na pretpremijeri i premijeri - govori Ćurković.

Pretpremijerna izvedba "Palčice" na rasporedu je u petak, 4. listopada u 18 sati, a premijera u subotu, 5. listopada u 18 sati.