GORDAN PANIĆ
30.9.2024., 15:35
31 DJELO NASTALO U PET GODINA

Prva samostalna izložba vinkovačke slikarice A. Buntić

U predvorju vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice prvom se samostalnom izložbom, pod nazivom "Omnia mea", predstavila mlada vinkovačka slikarica Anita Buntić, koja se slikarstvom bavi već niz godina, a od 2019. intenzivnije. Anita je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci i dosada je izlagala na više skupnih izložbi, a slikarstvo je, kako sama kaže, njezina velika ljubav te joj je čast i zadovoljstvo da svoju prvu izložbu ima upravo u vinkovačkoj knjižnici. Anita je izložila 31 djelo nastalo u posljednjih pet godina, u akrilu i kombiniranim tehnikama s tematikom apstrakcije.

- Ona dopušta umjetniku da se udalji od nekih predmetnih motiva i onda ostaje čista linija, boja i likovni sadržaj, i tu onda dolazimo do onoga da slika govori sama za sebe – objašnjava utorica izložbe, dodajući kako je naziv izložbe prema izreci grčkog mudraca "Omnia mea mecum porto.", u prijevodu "Sve svoje nosim sa sobom.", te, objašnjava autorica, upravo je to simbolika cijelog ciklusa - kako su bitne unutarnje vrijednost, a sve ostalo je manje važno.

Gordan Panić

- Izložbom želim u promatrača probuditi emociju, svaka slika rađena je s puno emocija i želim da se bar dio te emocije prenese na svakog promatrača. Poruka izložbe je ljubav, u svakoj slici nalazi se jedan simbol ljubavi, samo što promatrač mora malo dublje "zagrebati" da bi ga našao jer je ljubav ono što nas pokreće i jedino što nam treba - rekla je Anita Buntić na otvaranju svoje prve vinkovačke izložbe, dodavši kako osim 31 izloženog djela ima još puno slika koje "stoje u redu" i čekaju neka druga vremena i prilike.

Izložba u predvorju Knjižnice može se pogledati do 27. listopada, a umjetnica kaže kako bi joj bilo zadovoljstvo da ljudi dođu i pogledaju izložbu te se nada kako će biti još puno njezinih izložbi, što skupnih što samostalnih.

Potporu svojoj prijateljici na prvoj samostalnoj izložbi dao je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

- Lijepo je vidjeti da imamo nečiju prvu samostalnu izložbu, a kad tog nekog još i poznajete, onda to doživljavate na jedan drukčiji način. Prekrasno je vidjeti ove lijepe slike, u čiju tematiku se baš i ne razumijem, ali je izvrsno kada vidimo taj uspjeh i zadovoljstvo te kada imamo priliku uživati u prekrasnim djelima – rekao je Bosančić i autorici poželio svu sreću i obećao svaku vrstu potpore.