B.STARČEVIĆ-TESARI
30.9.2024., 15:33
DVORIŠTE - MJESTO DRUŽENJA

Pod muzejskim nebom: stare fotografije, hrana i glazba

Trilogija kulturnih događaja završila je koncertom Trenkovih

pandura u muzejskom dvorištu, koje je pretvoreno u atrij

Gradski muzej Požega osmislio je manifestaciju "Pod muzejskim nebom" u svrhu promocije svog dvorišta kao ugodnog mjesta za muzejska druženja.

U tri dana posljednjeg tjedna rujna muzejski posjetitelji imali su priliku besplatno uživati u pomno osmišljenim programima koji su promovirali sve kvalitete novouređenog muzejskog dvorišta kao prostora za impresivne projekcije i predavanja, zanimljive degustacije i druženja te glazbene izazove koji zahtijevaju savršenu akustiku.

Jedinstven projekt

Prvi u tom nizu događaja bio je sastanak Kluba čitatelja vlastite prošlosti pod nazivom "Požeški Primorci". Riječ je o jedinstvenom muzejskom projektu digitalizacije obiteljskih fotografija Požege i okolice koji je prije dvije godine uz potporu Ministarstva kulture i medija te Grada Požege osmislila i pokrenula muzejska savjetnica Maja Žebčević Matić. Do sada je održano devet sastanaka Kluba i skenirano više od 35.000 nikada do sada viđenih fotografija. U projektu je sudjelovalo 99 obitelji i pojedinaca, vodeći se sloganom projekta da prošlost jednoga kraja ne čine samo znameniti zavičajnici nego i svi koji su obitavali na tom području. Na temu požeških Primoraca fotografije su snimile četiri generacije obitelji Rajke i Branka Martinčića, a projicirane su na velikom platnu kako bi ispričale priču o doseljavanju i uspješnoj adaptaciji pridošlica u Požegi u posljednjim desetljećima 19. stoljeća, o poduzetničkim naporima, ljubavi prema vinogradima, trudu očuvanja obiteljskog zajedništva, domoljublju, Drugom svjetskom ratu viđenom okom vojnika fotoamatera.

MUZEJ POŽEGA

Slijedio je Happy hour s "Muzejem u loncu", uz besplatno vodstvo kroz postav i interpretaciju običaja pudarenja i berbe uz degustaciju specijaliteta "Muzeja u loncu". Zahvaljujući tom projektu posjetiteljima su ponuđene degustacije čvarkara sa slaninom te pogačica od vina i vrhnja, uz upoznavanje s dijelom nematerijalne kulturne baštine, običajem čuvanja vinograda i berbe grožđa u prošlom stoljeću.

Posebna večer

Ova svojevrsna trilogija kulturnih događaja završila je koncertom u muzejskom dvorištu, koje je nakon rekonstrukcije i dogradnje Muzeja postalo zanimljivi atrij. Zanimljiv koncert na kraju pripremili su članovi Brass kvinteta Gradske glazbe Trenkovi panduri. Mladi požeški umjetnici Lovro Čutić (truba), Lovro Ticl (truba), Fran Matić (rog), Vice Krpan(eufonij) i Jakov Gitt (tuba), ovoga ljeta okupljeni muziciranjem kao zajedničkom strasti, u želji da i muzejski posjetitelji prepoznaju radost glazbe. Premijerno su brojnoj publici pod otvorenim muzejskim nebom izveli vrlo zanimljiv i zahtjevan program. Uz vrhunsku glazbu idu i vrhunska vina, tako je ta doista posebna muzejska večer pod zvijezdama začinjena degustacijom i predstavljanjem probranih vina iz vinogorja Vinarije Kaptol.