U prepunoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici, predstavljena je prva knjiga Slavice Cvitanušić "Možda sutra"

U prepunoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici, predstavljena je prva knjiga Slavice Cvitanušić "Možda sutra"

ELENA LUKIĆ
27.9.2024., 16:27
KNJIGA “MOŽDA SUTRA”

Intimni prvijenac Slavice Cvitanušić, pjesme su pisane kao vrsta utjehe

Kažu da je povijest učiteljica života. Ona je učiteljica, a ovo je djelić njezine, možda i vaše, priče

U prepunoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici predstavljena je prva knjiga Slavice Cvitanušić "Možda sutra" uz moderiranje Ines Čuljat Santrić i urednice Saše Jakšić. Ova profesorica engleskog i njemačkog jezika u Osnovnoj školi Blage Zadre u Vukovaru cijeli život skuplja fragmente života i utjelovljuje ih u stihove, a sada se igrom sudbine odvažila i izdati zbirku poezije.

- Inspiracija mi je život, obitelj, Bog i svijet, a pjesme nekako dolaze same od sebe. Mislim da su one zapravo dar s neba jer proces je takav da osjetim nalet, uvijek se prekrižim s Božjom pomoći i to se jednostavno izlije na papir. Zbirka je duhovne tematike, prožeta je temom ljubavi prema obitelji i djeci, jer imam prekrasne tri kćeri koje su mi pokretač za sve što radim u životu. Ljubav je tu glavna nit, kao najviši osjećaj umjesto tjelesnog. Naziv 'Možda sutra' potekao je od pjesme unutar zbirke koja je nastala kada sam izgubila jednu dragu osobu. Njezine posljednje riječi upućene meni bile su: 'Možda ću sutra kući iz bolnice', ali to nije doživjela. Bila sam jako potresena jer je to bio neočekivani ishod i puno sam plakala, pa sam napisala pjesmu da ostane prostora za nadu da će možda sutra ipak biti bolje - ističe Slavica.

Pjesme su pisane kao vrsta utjehe i pomoći samoj sebi, ali to što pomažu širokom krugu ljudi, za Slavicu je dodatna nagrada.

Slavica Cvitanušić

Slavica Cvitanušić

ELENA LUKIĆ

- Godinama sam pisala pjesme, skupljala ih u bilježnicama, zapisima na mobitelu i slala ih bližnjima. Mnogi su mi rekli da im one pomažu i da ih dotiču kao da su njima osobno pisane. Na društvenim mrežama sam također dobila dosta upita kada će izići zbirka, što mi je dalo dodatan vjetar u leđa. Živimo u doba knjiga za samopomoć, ova zbirka je pomogla i meni, a vjerujem da će i drugima. Njome želim poručiti da istina, dobrota i ljepota uvijek pobjeđuju i da dobro na kraju uvijek pobijedi zlo. Ako nije dobro, onda nije kraj. Ja sam u to potpuno uvjerena - naglašava.

Slavica, kaže, nije imala strah prilikom objave zbirke jer su se njezine pjesme već dosta širile po portalima Book.hr i Žena vrsna uz veliki odaziv publike. Unatoč mnoštvu pozitivnih komentara ipak se susrela s izazovom oko pronalaženja izdavača.

- Javila sam se brojnim kućama koje objavljuju duhovnu poeziju i svi redom su me odbili uz razlog da se poezija slabo prodaje, a duhovna nikako. Čini se da je ova knjiga pokazala da to ipak nije tako. Na kraju sam pronašla prekrasnu urednicu i sve je teklo glatko. Saša Jakšić inače je i moja kolegica po struci. Povezala nas je njezina šogorica, a moja radna kolegica. Baš je bilo zanimljivo kako se sve poklopilo. Ta me je kolegica, znajući da pišem, zamolila da napišem pjesmu kao poklon za 50. godišnjicu braka svekra i svekrve, odnosno Sašinih roditelja. Ja sam to učinila i oni su bili oduševljeni, a zatim mi je kolegica rekla da ta šogorica ima izdavačku kuću i da joj se javim, ostalo je povijest. Prezadovoljna sam i kako knjiga grafički izgleda, svi mi kažu kako izgleda kao divan poklon, jako sam im zahvalna - govori Slavica.

Tridesetak pjesama već spremno čeka na svoje mjesto u nadolazećoj zbirci, no, s obzirom na to da je izdavanje knjige dosta skupo, sve ovisi o čitateljskoj podršci. Za sada knjiga se može kupiti preko web shopa Prof & Grafa ili izravno preko autorice, koja se, kaže, iskreno nada da će ponovno podijeliti svoju umjetnost s drugima.