Osijek, 26. 08. 2024, Kulturni Centar Osijek, KC Osijek, obilazak nove koncetne dvorane, Franjo Krežma i predstavljanje novog koncertnog klavira. snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
27.9.2024., 06:30
POVIJESNI TRENUTAK ZA GRAD NA DRAVI

Dvodnevno otvaranje Dvorane Franjo Krežma, velik interes za koncerte

Ulaznice za koncert Glenn Miller Orchestra 7. 10. su rasprodane, a i za koncert Zagrebačke filharmonije 12. 10. ima ih vrlo malo

Otvorenje Dvorane Franjo Krežma događaj je od povijesne važnosti za grad Osijek. Gradnja koncertne dvorane događa se jednom u sto godina i pripadnici smo generacije koja će tome svjedočiti.

Dvorana će nositi ime po poznatom osječkom violinistu i skladatelju iz 19. stoljeća Franji Krežmi, rođenom u Osijeku 1862. godine, a kojega je, iako je umro sa samo 19 godina, poštovala cijela Europa. Krežma je iza sebe ostavio više od 100 glazbenih djela, pa ga je čak i veliki talijanski skladatelj Giuseppe Verdi nazivao novim Paganinijem.

Vrhunski glazbenici

U petak, 27. rujna s početkom u 20 sati centralnu svečanost otvorenja Dvorane Franjo Krežma uveličat će Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem svog šefa dirigenta Pascala Rophea te tako, zajedno s pijanistom Konstantinom Krasnitskimu, koji će Rahmanjinov 2. koncert za klavir i orkestar izvesti na novom Yamahinu koncertnom klaviru, pokazati sve mogućnosti novog koncertnog prostora koji Osijek dosad nije imao, a Dvoranom Franjo Krežma konačno dobiva. Na otvaranju se očekuju ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, osječki gradonačelnik Ivan Radić i ravnatelj Kulturnog centra, Ivan Kristijan Majić te brojni drugi uzvanici.

Posveta Franji Krežmi, osječkom violinskom virtuozu po kojem je dvorana dobila ime, na najljepši mogući način bit će iskazana izvedbom njegova djela Scherzino u interpretaciji mladog osječkog glazbenika Zvonimira Krpana, u klavirskoj pratnji Domagoja Guščića. Osim Rahmanjinova i Krežme na koncertnom programu koncerta otvorenja je i orkestralna suita iz baleta Žar ptica Igora Stravinskog.

Osijek, 15,11.2020. - Arheološki muzej - 26. memorijal "Franjo Krežma" Koncert mladog umjetnika, Zvonimir Krpan, violina i Petra Gilming, klavirFOTO: Željko Šepić
ŽELJKO ŠEPIĆ

Tradicija izvrsnosti zborske glazbe i zborova u Osijeku nadaleko je poznata, pa je zato drugi koncert u sklopu svečanog otvorenja, u subotu, 28. rujna s početkom u 20 sati, posvećen upravo tom dijelu glazbenog stvaralaštva. Vokalni ansambl Brevis pod ravnanjem svoje umjetničke voditeljice i dirigentice Antoanete Radočaj Jerković u klavirskoj pratnji Davora Dedića praizvest će djela hrvatskih skladatelja Tomislava Uhlika i Brune Vlaheka te Davora Dedića na temu Branka Mihaljevića. Skladbe su posvećene upravo VA Brevis, dirigentici Jerković i napisane u povodu svečanog otvorenja nove koncertne dvorane kojom ne samo Osijek nego i Hrvatska postaju bogatiji za još jedno istinsko glazbeno i kulturno središte. Program koji slavi hrvatsku skladateljsku baštinu te čuva i njeguje zborsku tradiciju na ovim prostorima upotpunit će i izvedbe antologijskih djela hrvatske zborske literature (Papandopulo, Bukvić, Zlatić…) za ženski zbor koje je Vokalni ansambl Brevis izvodio na brojnim koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu.

DESET SJAJNIH KONCERATA U SEZONI

U novoj dvorani održat će se i koncertna sezona 2024/2025, koja će imati deset koncerata te ponuditi najbolje što imaju Hrvatska, Europa i svijet. U sklopu sezone, uz ostale, nastupit će Orkestar Glenna Millera, Zagrebački solisti, Zagrebačka filharmonija, Panonska filharmonija iz Pečuha, hrvatski pijanist Goran Filipec, Oktet violončela, uz Moniku Leskovar i sopranisticu Dariju Augštan, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske”Lado” te slovenski vokalni ansambl “Perpetuum Jazzile”.

Ulaznice u prodaji

Kako ističu u osječkoj gradskoj upravi i osječkom Kulturnom centru (KC), nova će koncertna dvorana, površine od tisuću četvornih metara, i s nešto više od 400 sjedećih mjesta, nakon zagrebačke Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski biti druga najveća u Hrvatskoj, a vjeruju i najsuvremenija. Vrijednost projekta je 1,7 milijuna eura, od čega je 930.000 eura osiguralo Ministarstvo kulture, a 770 tisuća eura Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, pa zahvaljujući tome građane Osijeka izgradnja koncertne dvorane neće stajati nijedan eurocent, podsjećaju u nadležnim gradskim službama.

Već sad je zanimanje publike za koncerte u novoj dvorani jako veliko, o čemu govori i činjenica su već rasprodane ulaznice za koncert Orkestra Glenna Millera 7. listopada, a za besplatni koncert Zagrebačke filharmonije 12. listopada ostalo je još jako malo ulaznica.

Ulaznice za subotnji koncert Brevisa u prodaji su na porti Kulturnog centra Osijek (od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 sati) ili online, preko sustava prodaje Core Event (core-event.co). Program otvorenja donose vam Grad Osijek, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Kulturni centar Osijek te Osječko-baranjska županija.

VA Brevis - dvije nagrade na festivalu u Nišu
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA