Miroslav Šlafhauzer
25.9.2024., 14:08
ADIN I MIA HEBIB IZLAŽU U VUKOVARU

Retrospektivu slika i unikatni nakit povezuju oblik, gesta i emocija

Adin Hebib poručio je kako je izložba idealan spoj triju ciklusa ekspresionizma s prizvukom minimalizma u radu njegove kćeri

U Gradskom muzeju Vukovar postavljena je izložba slika i unikatnoga nakita pod nazivom "Vukovarcima s poštovanjem i ljubavlju". Autori su bosanskohercegovački umjetnici, otac i kći, Adin Hebib iz Sarajeva i Mia Hebib iz New Yorka, koji su karijere izgradili izlažući i stvarajući diljem svijeta.

Europske tradicije

Kako su naglasili organizatori, slikarstvo i ekspresionizam Adina i unikatni nakit minimalizma Mije na tragu su europskih umjetničkih tradicija 20. stoljeća. Osim obiteljskih veza, postmodernističke tendencije, suvremene umjetnosti 21. stoljeća, kao zajedničku poveznicu nalaze oblik, gestu i emociju.

Djela Adina Hebiba nalaze se diljem svijeta, a posebno je ponosan na murale koji se nalaze u Washingtonu. Priredio je više od 40 samostalnih izložbi u zemlji i bivšoj Jugoslaviji te inozemstvu. Dobitnik je jedanaest europskih prvih nagrada za grafički dizajn i niza drugih stručnih nagrada i priznanja. Njegova najstarija kći, Mia Hebib poznata je dizajnerica nakita sa stalnom adresom u New Yorku, gdje vrlo uspješno vodi svoju tvrtku Oblik Atelier. Njezin nakit nalazi se na stranicama američkog Voguea, a nerijetko ga nose i holivudske zvijezde.

Miroslav Šlafhauzer

Ana Filipović, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, izrazila je zadovoljstvo što su u prilici ugostiti velike umjetnike, pri čemu se Adin predstavlja s retrospektivom slika, a Mia nakitom priznatim na svjetskoj razini. Naglasila je kako je izložba iznimno važna, jer njome ojačavaju međunarodne veze.

Adin Hebib poručio je kako je izložba idealan spoj triju ciklusa ekspresionizma s prizvukom minimalizma u radu njegove kćeri Mije, čiji je nakit upotpunio postavku. Ovaj akademski slikar rođen je 1955. godine u Mostaru. U Parizu je u klasi profesora Borisa Cikalovskog od 1983. do 1985. godine specijalizirao ekspresionizam. Njegov bogati opus slika i grafičkih djela obuhvaća scenografiju, plakate, ilustracije knjiga i monografije. Mia Hebib, diplomirana dizajnerica nakita, u New Yorku surađuje s modnim kućama Liz Claiborne, Henri Bendel, Tory Burch te BCB Generation. Predstavila se na mnogim izložbama u Europi, Americi i Aziji.

Vukovarci i gosti grada ovu vrijednu i zanimljivu izložbu mogu pogledati do 13. listopada. Kada je riječ o sadržaju, Adin Hebib predstavio se retrospektivnom izložbom (Studija "Akt", Tvoj i moj grad: "Most", "Bog ne daje križ onome tko ga ne može nositi", Moj život: "Krošnja", "Buket cvijeća za sve majke svijeta" i "Korona") naglašenog kolorita slikanih u ekspresionističkoj maniri, a njegova kći iznijela je presjek stvaralaštva umjetnički oblikovanog nakita u platini, zlatu, srebru i mesingu koji od 2007. godine predstavlja u vlastitoj liniji nakita Oblik Atelier.

Mia Hebib

Mia Hebib

GM Vukovar

Velika čast

Adin Hebib počasni je član Bosanskohercegovačko-američke akademije znanosti i umjetnosti (BHAAAS), a Mia od 2021. godine izlaže u muzeju Guggenheim u New Yorku. Posjetiteljima je u Vukovaru održala prezentaciju umjetničkog nakita i prenijela dio znanja i iskustva u stvaranju nakita. Ideologija Oblik Ateljea naglasak stavlja na stoljećima stare procese obrade metala kojim stvara bezvremenske, skulpturalne komade nakita.

Adin je naglasio kako im je velika čast izlagati u dvorcu Eltz, dodajući kako je posebno oduševljen gostoprimstvom i načinom na koji su domaćini pristupili organizaciji izložbe.

- Iza mene je dugogodišnji rad, ali umjetnost je velika ljubav i drago mi je što nakon izložbi koje sam imao diljem Europe i na drugim kontinentima retrospektivu rada ima priliku pogledati i publika u Vukovaru - poručio je. n