USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
24.9.2024., 07:00
Na Tribini DHK-a u Zagrebu

Osječki književnik i znanstvenik Goran Rem predstavio svoj bogati opus

Od strastvenih kvorumaša i rock 'n' rolla do današnje plitke PR civilizacije – mogao bi biti sažetak gostovanja uglednoga osječkog književnika i znanstvenika Gorana Rema u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu. Branko Čegec, Miroslav Mićanović, Marina Šur Puhlovski i mnogi drugi književnici došli su pozdraviti kolegu i održati vrele veze između Slavonije i Zagreba.

Rem, sveučilišni profesor, autor brojnih pjesničkih zbirki, znanstvenih knjiga i projekata, "prohodao" je kroz svoj raznovrsni opus. Tribinom je obilježeno i 65 godina Remova života i 45 godina njegova stvaralaštva, a autor je zaneseno, "performerski" čitao pjesme iz svoje posljednje zbirke "Malo prije svega odavno smo" (Meandar). Predstavljen je i časopis Književna riječ, tim povodom u cijelosti posvećen Remu. Rem je dočarao panononsku dušu (na primjeru svoje knjige "Slavonski tekst hrvatske književnosti", u koautorstvu s Helenom Sablić-Tomić) kao "opasnost vode, poplavnost, melankoliju…" Slavonsku je sliku protegnuo od pučkoga usmenog tona slijepog Čika Gjuke Galovića do "paradoksa egzistencije i pitanja Stanka Andrića o tome kako je moguće siromaštvo uz masnu i bogatu crnu zemljuštinu".

Dotaknuo sE i Šokaca i šokaštva, toga važnog svijeta koji geografski nije "upisan", ali živi u memoriji i stvaralaštvu, "od obrednoga do duboko melankolijskoga kod Vladimira Kovačića", a živi u svijetu svakoga "suvremenika koji 'darne' u tu crnicu". Kada je govorio o osječkoj multimedijskoj modernističkoj sceni, Rem je krenuo od punk-snage osamdesetih, art-ciklusa Fassbindera, Herzoga, Wendersa, Lubitcha, benda Diskretni šarm buržoazije… do kasne zbirke bohema Saše Benčeka, biblioteke Mali katalog poezije, Tribine Quorum, omladinskog lista Ten… "I to sve priprema Osijek u za teškoj povijesti 1991. i 1992", istaknuo je Rem, osvrnuvši se, među ostalim, i na svoju knjigu Poetika buke: Antologija slavonskog ratnog pisma.

“Malo prije svega odavno smo" jedanaesta je Remova zbirka, koju je autor (uvijek sklon intertekstualnosti) okarakterizirao kao "love story o Slade i sa Slade, u stihovima", kao poeziju punu Štulićevih stihova, željezničkih malih lokalnih postaja, psihodelije i vinkovačkog garažnog zvuka. Rem je govorio i o tri grada koja su ga obilježila – rodnom Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Osijeku, o Matošu, "metatekstu", o kritici nekada i danas i o drugim zanimljivim temama.