U sklopu Mjeseca židovske kulture u Osijeku, u dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku održan je prekrasan koncert na kojemu su nastupili sjajni tenor Josip Paulić i pijanist Ante Blažević
ŽELJKO BEISSMANN
24.9.2024., 19:48
MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U OSIJEKU

Koncert tenora Josipa Paulića oduševio publiku

U sklopu Mjeseca židovske kulture u Osijeku, u dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku održan je prekrasan koncert na kojemu su nastupili sjajni tenor Josip Paulić i pijanist Ante Blažević. Brojna je publika imala prilike uživati u pomno složenom repertoaru pjesama nastalih u protekla dva stoljeća, koje su ili skladali židovski kompozitori ili su tradicionalne židovske pjesme. Paulić je osim svojom besprijekornom izvedbom oduševio i time što je izvodio pjesme na njemačkom, talijanskom, španjolskom, ladinu, jidišu i hrvatskom, sve u virtuaoznoj Blaževićevoj pratnji na klaviru.

Počeo je s Franzom Schubertom i "Staendchen" iz 1826., a slijedila je prekrasna "Allerseelen" Richarda Straussa iz 1885. Potom se okrenuo Italiji s također ljubavnim naslovima, "Parlami d'amore Mariu" A. Bixio i E. Nerija iz 1932. te "Marechiare" (1886.) S. di Giacoma i F. P. Tostija. Nakon emotivne izvedbe španjolskog klasika "Granada" A. Lare iz 1932. slijedila je poznata pjesma iz operete "Grofica Marica" E. Kalmana, "Komm Zigany" (1923.). Posebno emotivna bila je instrumentalna izvedba teme iz filma "Schindlerova lista" J. Williamsa, koju je izveo Blažević na sredini koncerta.

U drugom dijelu slijedile su tradicionalnije skladbe: "Avinu malkeinu" M. Janovskog, "Moyshele mayn fraynd" M. Gebirtiga u aranžmanu M. Denburga, "Adio Querida," tradicionalna sefardska pjesma s Balkana, "Kuando el rey Nimrod", španjolska sefardska pjesma, i "Yerushalayim Shel Zahav" N. Shemer. Kao poslasticu na kraju izveo je "Neka cijeli ovaj svijet" iz mjuzikla "Jalta, Jalta" autora Alfija Kabilja, inače sefardskog Židova.