Plesna grupa "Haverim Shell Israel"

Plesna grupa "Haverim Shell Israel"

ŽELJKO BEISSMANN
23.9.2024., 17:19
RAZNOVRSTAN PROGRAM

Mjesec židovske kulture u Osijeku: Predavanja, ples, likovne radionice, izložba, koncert

U prekrasnoj belišćanskoj Palači Gutmann održana je Večer židovske kulture

Nakon što je u petak na FFOS-u zanimljivo predavanje o ocu atomske bombe Robertu Oppenheimeru održao Darko Fischer, program Mjeseca židovske kulture u Osijeku nastavljen je u subotu, u Staroj pekari, odnosno u Muzeju osobnih priča, gdje je održana još jedna Živa knjižnica.

Predavanje Darko Fischer 2024.

Predavanje Darka Fischera

ŽELJKO BEISSMANN

Običaji i tradicija

Posjetitelji su bili učenici osječke Prve gimnazije, koji su u razgovoru s Darkom Fischerom i Srebrenkom Pavičić, čije su priče dio stalnog postava Muzeja osobnih priča, imali priliku saznati mnoštvo zanimljivih podataka o židovskim običajima i tradiciji. Također, imali su priliku istražiti kutije u Muzeju i saznati kakve se sve zanimljive priče kriju unutra.

U isto vrijeme u prostorijama Židovske općine Osijek održana je vesela likovna radionica. Vodila ju je neumorna kustosica-pedagoginja Muzeja likovnih umjetnosti, Kristina Delalić-Vetengl, i na njoj su mališani (i ne samo oni) mogli naučiti neke male tajne iz osnova crtanja i slikanja, a usput je to bila prilika i za zabavu i druženje s novim i starim prijateljima. Tema radova bila je Obitelj. Neki su doista crtali svoju obitelj, no neki su iskoristili priliku da od Kristine nauče sitnice koje im mogu biti korisne u nastavi likovne umjetnosti, ali i inače. Obitelj je jedna od najdugovječnijih institucija, a obiteljski portreti bili su iznimno važni kao uprizorenja jer su govorili o duhu vremena u kojem su nastali te su do izuma fotografije bili jedini vizualni podsjetnik na naše najmilije. Stoga su radionice bile nadahnute slikom iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti Friedricha Johanna Gottlieba Liedera "Obitelj Pejačević u perivoju virovitičkog dvorca" iz 1811.

Izložba "Žene u Holokaustu"

Izložba "Tragovi svjetla: Biti žena u Holokaustu"

ŽELJKO BEISSMANN

U subotu navečer je u prekrasnoj belišćanskoj Palači Gutmann održana Večer židovske kulture. Tom prilikom otvorena je izložba "Tragovi svjetla: Biti žena u Holokaustu", nastupili su Ivan Bulić i profesorica Ivančica Hinek te plesna grupa naše Židovske općine Osijek "Haverim Shell Israel". Izložba koju je pripremio Odjel za putujuće izložbe, Muzejski odjel Yad Vashema, Memorijalnog centra Holokausta u Jeruzalemu, u Slavoniju donosi suradnja s izraelskim veleposlanstvom. Izložba donosi nevjerojatne priče o hrabrosti židovskih žena tijekom Holokausta i naglašava njihovu snagu u trenucima nezamislivih iskušenja. Ovu izložbu, koja daje glas onima čije su priče važne i danas, osmislila je kustosica Yehudit Inbar.

Sedam plesova

Suradnja Židovske općine Osijek s profesoricom Ivančicom Hinek i Glazbenom školom Franje Kuhača traje već više od šest godina. Profesorica Hinek sa svojim učenicima sudjeluje u Mjesecu židovske kulture od samog početka ove manifestacije. I ovom prilikom su učenik Ivan Bulić i prof. Hinek svojim nastupom zadivili sve prisutne - izveli su 1. stavak Izraelskog Concertina Georgea Perlmana, Hora-Hatikvah za violinu i klavir i predivnu sefardsku pjesmu Durme, Durme.

Učenik Ivan Bulić i prof. Hinek

Učenik Ivan Bulić i prof. Hinek

ŽELJKO BEISSMANN

Plesna grupa "Haverim Shell Israel" zasjala je u prekrasnom Paleju. Izveli su sedam plesova, različitih po podrijetlu i stilu, predstavivši Belišćanima svu ljepotu izraelskog plesa. Posebno veseli napredak početnica koje su, izuzetnom upornošću, redovitim treninzima i velikom voljom i ljubavlju prema plesu, nevjerojatno napredovale u posljednjih godinu dana.

- Za predivnu večer prije svega zaslužan je Grad Belišće jer bez njihove susretljivosti i spremnosti za suradnju ovu večer ne bi bilo moguće realizirati - kaže Nives Beissmann, koordinatorica programa manifestacije.