03.05.2023., Zagreb - Slobodan Prosperov Novak, hrvatski povjesnicar knjizevnosti, komparatist, novinar, politicar i teatrolog. Fotografirano u Hrvatskom drzavnom arhivu, Trg Marka Marulica 21. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
PIXSELL
18.9.2024., 18:49
DHK U ZAGREBU

Zbornik radova V. svjetskog festivala hrvatske književnosti

Zbornik radova V. svjetskog festivala hrvatske književnosti, održanog u Zagrebu od 15. do 17. studenoga 2023., predstavljen je u utorak u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu. Zbornik su predstavili urednik Stjepan Šešelj, književnik Đuro Vidmarović, novozelandska književnica hrvatskih korijena Nina Nola i publicistica Tuga Tarle. Vidmarović je napomenuo kako u hrvatskoj dijaspori postoji niz ljudi koji kreativno djeluju, a među njima je velik broj književnika.
- Svaki književnik koji stvara izvan matičnoga etničkog prostora na svom materinskom, hrvatskom jeziku svojevrsni je povijesni junak - rekao je Vidmarović i dodao kako treba razmotriti i vrijednost djela onih Hrvata koji o hrvatskim temama pišu na stranim jezicima.
Novozelandska književnica hrvatskih korijena Nina Nola ocijenila je, govoreći o stvaralaštvu Amelije Batistich, kako je trodimenzionalni svijet Amelijina djetinjstva sugestivno opisan u njezinoj prozi. Naglasila je da Amelija Batistich ne prikazuje samo traumatiziranu poštansku nevjestu nego i potlačenoga, ali stoičkoga hrvatskog muža, opterećenoga potragom za dovoljno kvalitetnom smolom u nastojanju da zaradi novac potreban da kupi vlastiti komad zemlje, te da svojoj ženi izgradi pravu kuću pokraj drugih kuća, a ne tek kolibu od vreća s podom od blata usred ničega.
U zborniku je objavljeno 26 radova u kojima se autori bave položajem hrvatskih književnika u državama u kojima žive i vezom s matičnom hrvatskom kulturom i književnošću. Zbornik donosi radove Nine Nole, Luke Budaka, Roberta Hajszana, Radoslava Jankoviča, Antona Viduića, Ljerke Toth Naumov, Nevena Stančića, Zvonka Dekovića, Adrijana Vuksanovića, Slobodana Prosperova Novaka, Sanje Vulić, Vande Babić Galić, Mije Tokića i Francesce Sammartino. Zbornik je objavila Hrvatska kulturna zaklada, a uredili su ga Stjepan Šešelj i Dubravka Vidak.