Žmirić i Hunjak predstavili strip izdanje "Kaleidoskopa", Rijeka 2024. VRISAK
VEDRAN KARUZA
16.9.2024., 16:05
FESTIVAL VRISAK

“Kaleidoskop” su riječke priče

Na festivalu Vrisak održana je promocija stripa "Kaleidoskop". Riječ je o stripu koji krase ilustracije Korin(e) Hunjak nastale prema istoimenoj zbirci mikropriča Zorana Žmirića, a koji je objavljen u Nakladi Fragment. Kako je u uvodu istaknuo multimedijalni umjetnik i moderator Enver Krivac, radi se o sjajnoj knjizi, odnosno sjajnom stripu koji je vrlo vizualno privlačan i s "najrječkijim" sadržajem. Strip je koncipiran tako da svako poglavlje nosi jednu boju, koje se naposljetku, u posljednnjoj mikropriči, objedinjuju u kaleidoskop svih boja.

– Oduvijek sam htio imati strip na kojemu piše moje ime, to je dječački san. U mojoj je generaciji sve počelo stripom, čitao sam stripove dok nisam znao čitati, s dvije-tri godine listao sam Zagora i izmišljao što bi ti ljudi mogli reći, rasplamsavao si maštu. Na kraju sam uz stripove i naučio čitati – kazao je Žmirić, te dodao kako tada nije razmišljao da će se baviti pisanjem, nego stripom, no za strip nije imao prilika.

Hunjak se pak stripom bavi već neko vrijeme, i to u uredništvu višestruko nagrađivanog časopisa za umjetnost i kulturu Strip-PREFIKS te u sklopu udruge Hrvatski autorski strip, a 2023. objavljuje i samostalnu zbirku stripova "'18 - '22 Brodski dnevnik Korine Hunjak".

– Da mi se nije svidio "Kaleidoskop" kao zbirka priča, ovaj strip se nikada ne bi ni dogodio. Jako volim "slice of life" priče i takvi me stripovi užasno privlače, jako mi je drago što se potrefilo da crtam ovakve priče. Svaka priča različita je po rakursu i temi, ima i smiješnih, i tužnih, i kontemplativnih, i više i manje vezanih uz riječki ambijent, zbog čega mi je cilj bio očuvati koherenciju stila – ističe Hunjak.

Prepoznatljive su u stripu brojne riječke lokacije, a često su to zebre, odnosno pješački prijelazi. Osim što su to “najrječkije” priče, Žmirić je istaknuo i kako su moguće jedine koje se u malo toga oslanjaju na maštu – priče su to koje su se doista dogodile.