Mihaela Feldi
15.9.2024., 11:23
JUBILARNI DANI MILKA KELEMENA

30 godina festivala i 100 godina rođenja

Bogat i kvalitetan program koji će izvoditi ugledni glazbenici, a na otvorenju 13. listopada nastupa Zagrebačka filharmonija

Ovogodišnji, jubilarni, 30. Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena započinje 11. listopada otvorenjem izložbe festivalskih plakata tijekom proteklih 30 godina u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina, a završava 21. listopada koncertom Zagrebačkih solista u župnoj crkvi bl. Ivana Merza.

O pripremama festivala, novom Sporazumu o suradnji na pripremama za njegovo održavanje te o programu festivala bilo je riječi na drugoj sjednici Festivalskog odbora, održanoj u prostorijama gradske uprave u Slatini. Datum sjednice ujedno je i datum potpisa novog Sporazuma članova Festivalskog odbora o suradnji na organizaciji festivala.

Mihaela Feldi

Uz predsjednika Festivalskog odbora, obnašatelja dužnosti gradonačelnika Slatine Iliju Nikolića, pročelnika gradske Stručne službe Krunoslava Šaraboka i direktora Slatinskog informativnog centra Roberta Turkalja, na sjednici su bili predstavnici institucija koje čine Festivalski odbor, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Martina Bunić uime Virovitičko-podravske županije, direktorica Turističke zajednice grada Slatine Martina Kostanjevac, ravnateljica Gradske razvojne agencije Slatine Martina Kireta, kustos Srđan Đuričić uime Zavičajnog muzeja Slatina, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini Zorica Varga, predstavnik Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijel Krstičević te članovi programskog vijeća festivala DMK, ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Antonio Brzica i predsjednik saveza glazbenih udruga UNISON Goran Končar.

Voditeljica sastanka, ravnateljica GRAS-a Martina Kireta istaknula je veliko značenje ovogodišnjeg festivala Dani Milka Kelemena jer se, osim jubilarne, 30. obljetnice festivala, obilježava i stota obljetnica rođenja skladatelja Kelemena, kojemu je festival i posvećen. Zato će ovogodišnji festival slatinskoj glazbenoj publici ponuditi iznimno bogat i kvalitetan program koji će izvoditi ugledni glazbenici, a na svečanosti otvorenja 13. listopada nastupit će Zagrebačka filharmonija. Ravnateljica Kireta zahvalila je svima na njihovu doprinosu pripremama ovogodišnjeg festivala te dodala kako su ulaznice i promotivni materijali spremni, kao i videospot koji će biti emitiran na televiziji i društvenim mrežama.

Poseban doprinos velikim obljetnicama dao je Ogranak Matice hrvatske u Slatini, koji je uz potporu Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije u Maloj slatinskoj biblioteci objavio treće, dopunjeno i prošireno izdanje knjige Milka Kelemena "Poruka pateru Kolbu". U knjizi je osobito upečatljiva posveta uredništva: "Hodajući kroz život ovozemaljskom putanjom, za svakim ostaju tragovi, netko ih ostavi vidljivim, a netko skoro neprimjetnim ili nam se tako samo čini. Jedno je sigurno, Milko Kelemen ostavio je iza sebe prepoznatljive tragove ispisane na notnom papiru, zvonku radost koja odzvanja diljem svijeta." Prema riječima predsjednice Ogranka Zorice Varge, ta će knjiga kao dar biti uručena svim izvođačima i uzvanicima ovogodišnjeg festivala.

Slatinski informativni centar zbog sukoba interesa nije više član Festivalskog odbora, pa nije ni potpisnik Sporazuma o suradnji, ali direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj izjavio je da će njegova ustanova i dalje pratiti i pomagati realizaciju manifestacije.

Član Programskog vijeća, violinist svjetskog ugleda Goran Končar naglasio ja da slatinski festival mora zadržati kontinuitet pozivanja i ugošćivanja svjetski poznatih glazbenih imena, ali valja dogovarati i nastupe izvođača iz lokalne sredine, a smatra da bi valjalo u program uvrstiti i neki drugi glazbeni žanr kako bi festival proširio klasičnu te privukao i širu glazbenu publiku. n