ELENA LUKIĆ
13.9.2024., 13:51
MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE

Priča o Ruti i Esteri je nit koja veže Stari i Novi zavjet

Zanimljivo predavanje je održala specijalistica teologije Julijana Mladenovska-Tešija

U knjižnici Evanđeoskog teološkog veleučilišta u sklopu Mjeseca židovske kulture specijalistica teologije Julijana Mladenovska-Tešija održala je predavanje "Ruta i Estera - između zemlje i neba". Fantastična priča o dvije žene nije nimalo romantična, nego iznimno teška i kompleksna dok govori o situacijama u kojima im je vlastiti život i život cijeloga naroda stavljen na kocku. U sklopu programa je mlada grupa talentiranih plesačica Koreosa izvela koreodramu "Otti", inspiriranu tekstilnom dizajnericom Otilijom Berger, stradalom u Auschwitzu.

Iskonska spona

- Ideja je u sklopu Mjeseca židovske kulture pronaći što povezuje Stari i Novi zavjet, židove i kršćane. Pronašli smo se u priči ovih žena jer su upravo one nit između dvije knjige i dva naroda. Obje sudjeluju u rodoslovlju Isusa Krista. Jako je zanimljivo kako, kao žene, čine tu ključnu poveznicu dvaju vjerskih naroda. Zanimljivo je jer su to priče o dvjema izabranicama koje Bog bira da bi spasile židovski narod. No tu su i poveznice između njih i Otilije Berger, tako se dobiva drukčija slika, jer su sve tri, u neku ruku, bile strankinje u vlastitoj zemlji. Bile su tretirane kao strano, ono tuđe. Ne samo što su bile žene u patrijarhalnom društvu nego i strankinje s neprihvatljivom vjerom. Kroz cijeli narativ Rute i Estere vidimo kako se društvo, muškarci i Bog odnose spram njih i što one čine sa svime time da bi postigle svoje mjesto u načitanijoj knjizi na svijetu - Bibliji - objašnjava Julijana.

Žene su u Bibliji u prvom dijelu prikazane u kontekstu onoga što prolaze, a u drugom onoga u što prerastaju. U početku priče su tako i Estera i Ruta u iznimno teškoj situaciji.

- Estera je mlada djevica koja ulazi u izbor za novu kraljicu jer je kralj, razvratan i pohotan, ubio svoju kraljicu zato što nije htjela biti gola pred njegovim gostima. Estera zatim dolazi u harem, gdje ju njeguju šest mjeseci za kralja, koji će tek tada odabrati hoće li ona postati kraljica. Možemo samo zamisliti što sve prolazi ta žena. Poslije, u drugom dijelu, dolazi do obrata, ona prestaje skrivati svoje židovsko podrijetlo i optužuje ga. Nešto što ju je moglo ubiti u startu, ona to čini i tako spašava svoj narod. Kod Rute je obrnuta situacija, ona je Moapka i tuđinka, žena koja se udala za Židova, koji je preminuo. Svekrva ostaje sama jer joj i drugi sin umire, jedna snaha odlazi, ali Ruta odlučuje da će ostati uz svekrvu. Tako postaju prosjakinje, a saznavši da su u rodu s bogatašem, počinje igra kako doći do nasljedstva. Rutin izbor bio je vrlo težak i delikatan jer je značio da treba sa svojom svekrvom otići u drugu državu, Judeju, prelazeći na židovstvo punim srcem, i to bez muškog zaštitnika - govori Julijana.

Koreos, predstava "Otti"

Koreos, predstava "Otti"

ELENA LUKIĆ

Unatoč nekim predrasudama, Julijana ističe da je židovska kultura ujedno i naša zajednička kultura te da trebamo biti svjesni povezanosti, one iskonske i temeljne spone sa židovskim narodom.

- Kršćanstvo je utemeljeno u židovstvu. Spasenje koje je dano tom narodu poslije se Novim zavjetom prenosi na sve ljude i narode. Temeljni fokus tog spasenja i izabranja je na židovskom narodu, ta cijela ideja je od velike važnosti zato što nam otvara temelj da se možemo drukčije percipirati. Ne trebamo se gledati kao stranci, kao taj drugi s kime nešto ne valja, već kao onaj netko kome sam ja nakalamljena. Dakle, ako sam ja uistinu kršćanka s identitetom Isusa Krista koji je bio etnički Židov, onda sam je po Isusu nakalamljena na židove i upravo nam ta spona može pomoći u rušenju stereotipova i borbi protiv antisemitizma - ističe.

Okupljajući mlade talente iz Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića, skupina Koreos stvara poseban umjetnički oblik. Koreodrama je posebna kombinacija glume i plesa, bez i jedne riječi, a izvođenjem se prenose snažne životne poruke koje žele probuditi emociju u ljudima.

- "Otti" je posvećena životu Otilije Berger, a rađena je za potrebe projekta United. Htjeli smo unutar petnaestak minuta na umjetnički način pokazati život židovke koja je živjela u Zmajevcu i koja je stradala u Holokaustu. Cilj projekta bio je istražiti lokalni događaj vezan uz Holokaust, stoga smo odabrali Otti Berger i prikaz njezine životne priče glumom i plesom. Projekt traje gotovo dvije godine, a mi otprilike posljednjih godinu dana stvaramo koreodramu "Otti". Uz današnju izvedbu, predstavu ćemo odigrati i u četvrtak, 19. rujna, u 10 sati u Tehničkoj školi i radujemo se svakom dolasku - najavljuje redatelj i voditelj Koreosa, Igor Grubišić.

Projekt United

Hrvoje Mikulić, voditelj projekta United, objašnjava da je projekt nastao prije dvije godine s idejom uključivanja mladih u kulturu sjećanja i kritičkog sagledavanja povijesti.

- Htjeli smo potaknuti promatranje Holokausta kao šire pojave u Europi i osvijestiti društvo o njegovu postojanju. Vrlo smo intrinzično motivirani i angažirani oko te teme jer naš Dijalog centar već godinama surađuje sa Židovskom općinom i redovito se bavimo temama ljudskih prava i interkulturnim obrazovanjem. Sudionici projekta su, uz nas i osječku školu, partneri iz Slovenije, Poljske i Italije. Projekt je financiran sredstvima Europske unije kroz CERV program i ima puno segmenata. Prvo smo krenuli u edukacije za nastavnike iz partnerskih škola, a zatim su nastavnici organizirali multiplikacijske radionice sa svojim učenicima. Ti su učenici dalje istraživali govor mržnje u svojim lokalnim zajednicama i provodili kampanje protiv govora mržnje na društvenim mrežama, ali i istraživali lokalne događaje povezane s Holokaustom. Posljednji korak je upravo taj umjetnički iskaz njihova rada. Koreodrama je odgovor hrvatskih učenika, poljski su se bazirali na slikarstvu, a talijanski učenici čak snimaju i film - naglašava Mikulić.