nagrada Vicko Andrić

nagrada Vicko Andrić

HRT
13.9.2024., 13:47
U HRVATSKOM DRŽAVNOM ARHIVU

Nagrade “Vicko Andrić” Zrinki Predrijevac i Vladimiru Škrobi Baji

U Hrvatskom državnom arhivu svečano su dodijeljene nagrade "Vicko Andrić" za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine. Nagrada za životno djelo dodijeljena je poljskoj arhitektici Zofiji Mavar. Godišnja nagrada pripala je Zdenki Predrijevac za doprinos očuvanju kulturne baštine Iloka, a je nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je Vladimiru Škrobi Baji iz Karanca.
Godišnju nagradu koja se dodjeljuje pojedincima za izvanredan doprinos u zaštiti kulturne baštine dobila je donedavna konzervatorica i pročelnica Konzervatorskog odjela u Vukovaru Zdenka Predrijevac za projekt rekonstrukcije zidina, zgrade žitnice, podrumarove kuće i franjevačkog samostana u Iloku. "Time su zidine prvi put od 17. stoljeća u funkciji te se kulturna baština stavlja u funkciju ekonomskog korištenja", kaže se u obrazloženju. Tijekom Domovinskog rata diljem Hrvatske sudjelovala je u radu Posebne stručne komisije za popis i procjenu ratnih šteta na spomenicima kulture. Bila je voditeljica obnove barokne jezgre Vukovara, a potom i voditeljica konzervatorskog nadzora cijelog projekta. Nakon potresa u Zagrebu i Petrinji dio je stručnoga tima Ministarstva kulture i medija koji je radio na popisu i procjeni štete i pripremi dokumentacije radi saniranja šteta. Od 2023. ravnateljica je Muzeja Slavonije Osijek.
Vladimir Škrobo Baja iz Karanca dobio je Nagradu "Vicko Andrić" za doprinos lokalnoj zajednici za iznimno zalaganje u skrbi i očuvanju tradicijske baštine. Jedan je od pokretača i nositelja ruralnog turizma i više manifestacija u Baranji, a svojim radom na suvremen i inovativan način promiče i čuva tradicijska znanja i umijeća. Godine 2003. u Kolodvorskoj ulici 99 otvorio je restoran Baranjska kuća, a u dvorištu restorana nastala je nova ulica u Karancu, Ulica zaboravljenog vremena, koja je upisana u Registar kulturnih dobara RH, na Listu zaštićenih kulturnih dobara. U toj se ulici nalazi njegova zbirka etnografskih predmeta, koja sadržava više tisuća predmeta, te prikazuje povijest obrta i tradicijskog gospodarstva Baranje, ali i cijele istočne Hrvatske.