Izložba Žene u Holokaustu
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
13.9.2024., 08:15
U SKLOPU MJESECA ŽIDOVSKE KULTURE

Izložba o ženama u Holokaustu

U sklopu Mjeseca židovske kulture u petak, 13. rujna, u Arheološkom muzeju Osijek u 19 sati bit će otvorena izložba "Tragovi svjetla: Biti žena u Holokaustu", koja donosi nevjerojatne priče hrabrosti židovskih žena tijekom Holokausta.
- Ovom izložbom nastojimo prikazati ljudske priče i stvoriti prostor za jedinstveni glas žena među njima te istaknuti reakcije i postupke židovskih žena u situacijama s kojima su se suočavale. Tijekom Holokausta žene su se koristile svojim razumom na mjestu koje im je oduzelo razum i donijele snagu na mjesto gdje im je snaga bila uskraćena. Na mjestu gdje je ženama i njihovim obiteljima oduzeto pravo na život hrabro su se suočavale sa smrću i svakom dodatnom trenutku života davale su smisao. Izložbom se naglašavaju upravo ti ženski glasovi i pričaju njihove priče - poručili su iz Židovske općine Osijek, koja s izraelskim veleposlanstvom organizira ovu izložbu. Radi se o prilagodbi izložbe "Tragovi svjetla", čija je kustosica Yehudit Inbar. Izložbu je pripremio Odjel za putujuće izložbe Muzejskog odjela Yad Vashema. Prije filma bit će izvedena koreodrama "Otti" skupine Koreos.
U subotu, 14. rujna, u 19 sati u kinu će Urania biti moguće besplatno pogledati film “Golubica: Čudesna priča”, adaptaciju bestselera “White Bird: A Wonder Story” R. J. Palacio, poticajan film o tome kako jedan čin dobrote može mijenjati sudbine i potaknuti druge ljude da počnu činiti isto.