USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
12.9.2024., 09:00
NAŠICE: ROĐENDAN SKLADATELJICE

Cvijeće i koncerti u čast Dori Pejačević

Središnji događaj obilježavanja 139. obljetnice bio je

svečani koncert ‘’Na Dorinom klaviru za njezin rođendan’’

Polaganjem cvijeća ispred biste Dore Pejačević kod dvorca Pejačević i svečanim koncertom u Glazbenom salonu Zavičajnog muzeja obilježena je 139. obljetnica rođenja poznate glazbenice i skladateljice.

Počast prvoj hrvatskoj skladateljici i iznimno talentiranoj umjetnici koja je ostavila neizbrisiv trag u glazbenom svijetu svojim kompozicijama koje se i dalje izvode na koncertima diljem svijeta, odali su predstavnici Grada, Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, Zavičajnog muzeja, Osnovne škole Dore Pejačević, Tamburaškog društva ''Dora Pejačević'', Udruge za hrvatsku povjesnicu i Ogranka Matice hrvatske u Našicama.

- Volimo izvoditi Dorina djela i promovirati njezin opus, koji obuhvaća 58 skladbi, od malih minijatura do simfonija. Trudimo se učenicima naše škole, ali i svim učenicima u Našicama, približiti Dorin rad, kako bi ga što bolje zapamtili i uživali u njezinim djelima - rekla je ravnateljica Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, Darija Vlajnić. Istaknula je kako glazbena škola u Našicama djeluje od 1985. godine kada je pokrenut Memorijal Dore Pejačević, kulturno-glazbena manifestacija koja promiče stvaralački opus prve hrvatske skladateljice.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Gradonačelnik Krešimir Kašuba zahvalio je svima u OGŠ Kontesa Dora i Tamburaškom društvu ''Dora Pejačević'' na predanom čuvanju uspomena na Dorinu ostavštinu.

- Dora Pejačević najpoznatija je Našičanka, koja je promovirala, ali i promovira Našice na svjetskoj razini - naglasio je gradonačelnik Kašuba.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak istaknula je kako je Dora Pejačević jedna od najpoznatijih žena umjetnica u povijesti Hrvatske i Europe. Komemorativni program upotpunio je prof. Kiril Naumov izvedbom Dorine "Canzonette" na violini. Program je nastavljen u dvorcu Pejačević koncertom gitaristice Nikoline Medvedović.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Središnji događaj obilježavanja 139. obljetnica rođenja Dore Pejačević bio je svečani koncert pod nazivom ''Na Dorinom klaviru za njezin rođendan''. Nastupile su našičke klaviristice Ana Šostar, Tereza Sabo i Hana Knežević. Sudjelovali su i solisti TD ''Dora Pejačević'' Barbara Bistrović, Luka Nađ, Filip Ćurić i Božidar Černava, uz korepetitora Deana Koprija.

Dora Pejačević, kći hrvatskog bana, grofa Teodora Pejačevića i mađarske barunice Lille Vay de Vaya, rođena je 10. rujna 1885. godine u Budimpešti. No najveći dio svog života provela je na obiteljskom imanju u Našicama, gdje je dobila i prvu poduku iz glazbe. Već u dobi od 12 godina počela je skladati minijature za glasovir te za violinu i glasovir. Slijedile su popijevke, te komorna i orkestralna djela. Skladala je i popijevke za glas i orkestar. Ishodište njezina skladateljskog izričaja jest romantička tradicija, na kojoj je gradila vlastiti glazbeni izraz. Skladala je i prvi hrvatski glasovirski koncert. Svojim profinjenim glazbenim izrazom Dora Pejačević pridonijela je uspostavi hrvatske glazbene moderne i novih skladateljskih mjerila.

Djela Dore Pejačević koja su uglavnom sačuvana u njezinoj ostavštini pohranjena su u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu.