OSIJEK, 03. 06. 2011, TVRĐA, ARHEOLOŠKI MUZEJ, OTVORENJE IZLOŽBE KARIKATURA I FOTOMONTAŽA, NIK TITANIK (NIKOLA PLEČKO) I SINIŠA MAREKOVIĆ...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
12.9.2024., 15:56
SAMOSTALNA IZLOŽBA

30 Godina Nika Titanika

Nik Titanik u povodu 30 godina profesionalne karijere u ponedjeljak, 16. rujna, otvara samostalnu izložbu "Mi Hrvati" u Galeriji "Vladimir Filakovac" Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu. Karikaturist ubojita pera, jedan je od rijetkih autora koji nas svojim karikaturama potiče na kritičko razmišljanje o stvarnosti, ljudima i pojavama u svijetu u kojem živimo. Često nas dobro nasmije i kaže ono što većina misli, ali se ne usuđuje reći. Izložba je, kako sam kaže, kulminacija svega što je radio posljednjih 30 godina:
- Svi stereotipi kojima smo imali 'zadovoljstvo' svjedočiti, i trpjeti ih, iznjedrili su se u mojem karikaturističkom izričaju. Ideja je da mi kao narod pogledamo sami sebe - tko smo, što smo, kakvi smo, da postanemo svjesni svojih slabosti, da se suočimo s istinom, da se uvrijedimo na neke stvari jer istina boli, ali sve zbog jedne dobre namjere, a to je da postanemo bolji kao narod i kao društvo - istaknuo je Nikola Plečko, odnosno Nik Titanik za HRT. Izložba ostaje otvorena do 10. listopada.
- U aktualnom ciklusu Nik Titanik uspio je nesposobne političare, društvene parazite, sumnjive bogataše, birokrate, uhljebe svih vrsta i oblika, špekulante, poltrone, lažne Hrvate, zlatnu mladež te sav krkanluk, primitivizam, mito i korupciju sažeti u 12 karikaturalnih portreta koji ujedno predstavljaju kronologiju zbivanja u našoj zemlji u posljednjih 30 godina - istaknula je autorica predgovora Sonja Švec Španjol.