Miroslav Šlafhauzer
11.9.2024., 13:52
PREDSTAVLJEN BOGAT PROGRAM ZA JESEN

Hrvatski dom Vukovar: Dani smijeha i koncert Zagrebačke filharmonije

Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar predstavila je predstojeća događanja, ponajprije ona koja će obilježiti njihov rad do kraja ove godine.

Nova sezona rada ove kulturne ustanove počinje Danima smijeha. U četiri dana programa, od 12. do 15. rujna, igrat će četiri odlične komedije, prva s početkom u 19, a ostale u 20 sati. Ivanka Miličić, ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar, rekla je kako im dolaze predstave "Ja trudnica", "Prekid preko veze", "A odakle ste vi, gospođo" i "Testosteron".

- Već nekoliko godina program u jesen počinjemo manifestacijom Dani smijeha, odnosno organiziramo je devetu godinu zaredom. Prepoznata je i izuzetno dobro prihvaćena od publike, ali ističemo i kako su je prepoznale i kazališne kuće iz cijele Hrvatske, pa je teškoća koju smo imali na početku, kako nekoga pronaći i animirati da dođe, prerasla u kako nekomu objasniti da ga ne možemo uvrstiti u ovogodišnji program - navela je Miličić, ocijenivši kako je pokretanje ovoga programa bio "pogodak u sridu".

Manifestaciju će otvoriti predstava Kerekesh teatra, a Miličić je poručila kako će ostvarenje "Ja, trudnica" publici biti primamljivo, s obzirom na to da se radi o zdravom humoru u kojem će tijekom 80-ak minuta trajanja predstave svi uživati.

- U predstavi glume Jan Kerekeš i Ana Begić Tahiri, a na svim festivalima na kojima su nastupili s ovom predstavom bar jedno od njih dvoje je dobilo nagradu, što dovoljno govori o kvaliteti predstave i odnosu publike prema njoj - kazala je Miličić, dodajući kako je drugoga dana na rasporedu "Prekid preko veze" Moruzgva teatra producentice Ecije Ojdanić, a igraju Filip Detelić, Petra Kurtela i Marija Šakoronja.

Treće večeri publika će imati priliku pogledati "A odakle ste vi, gospođo" Glumačke družine Histrion, u izvođenju Ksenije Prohaske i Marjana Nejašmića Banića, a manifestaciju u nedjelju završava predstava "Testosteron" Teatra EXIT i Ludens Teatra.

OLJK predstava Testosteron
ustupljena

Poručila je kako kulturu žele učiniti dostupnom svima i potaknuti djelovanje što više građana, posebno djece i mladih, a kontinuirano surađuju s brojnim umjetnicima i kulturnim organizacijama.

- Sa zadovoljstvom najavljujemo 26. koncert Zagrebačke filharmonije u Vukovaru koji će biti održan 11. listopada. Iznimno nam je važan i ciklus "Dječja srijeda", kojim održavaju bar jednom mjesečno programe za najmlađu publiku.

- Do sada smo za najmlađe organizirali programe u suradnji s vrtićima i školama, pa su roditelji gotovo potpuno bili isključeni, no ovaj smo put odlučili potaknuti obiteljsko druženje, odnosno potaknuti potrebu roditelja da se na ovaj način uključe u život svoga djeteta - poručila je.

Program plesne početnice namijenjen je djeci predškolskoga uzrasta, a dramski je studio pod vodstvom Lidije Helajz deset godina namijenjen polaznicima u dobi od 7 do 18 godina.

- Upisi će trajati do kraja rujna, a do sada je upisano 25 polaznika, 20 starih i 5 novih koji su nam se priključili. Djeca uče vježbe zamišljanja, improvizacije, scenskog govora i recitacije, kao i vježbe glasa, i sama svjedoče koliko im program pomaže jer postižu dobre uspjehe u školi, pokazuju samopouzdanje i nemaju poteškoća u javnim nastupima - rekla je Ana Njavro, stručna suradnica u Hrvatskom domu Vukovar. n