Osijek, 10. 09. 2024, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku. Press konferencija o novoj kazališnoj sezoni u Dječjem kazališu.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
11.9.2024., 07:45
obnova kazališne zgrade

Dječje kazalište Branka Mihaljevića: Dio nove sezone izvest će na novim lokacijama

Neuobičajena sezona očekuje osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića - s obzirom na to da je u tijeku energetska obnova njegove zgrade, dio će se predstava prikazivati u Domu Hrvatske vojske i u Kulturnom centru, a situacija će biti iskorištena i za što više gostovanja.

Aretinih 30

Nova sezona tradicionalno počinje manifestacijom "Djeco, kazalište vas zove!", u sklopu koje će, od danas, 11. rujna do subote, 14. rujna, u Domu HV-a i na Trgu bana Josipa Jelačića biti izvedeni "Zeko, Zriko i Janje", "Tobija", "Lav koji nije znao pisati" i "Jednozubi gusar", a nove premijerne naslove na jučerašnjoj je konferenciji za novinare najavio ravnatelj Ivica Lučić.

Osijek, 10. 09. 2024, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku. Počeli radovi na energetskoj obnovi Dječjeg kazališta.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

- Zahvaljujem Ministarstvu obrane RH i KC-u što su nam nesebično ustupili prostore za igranje predstava, ponajprije "Postolara i vraga", koje smo premijerno odigrali na Osječkom ljetu kulture i kojima ćemo ukrasiti našu sezonu. Monodrama "Palčica" u Maloj dvorani KC-a bit će izvedena 5. listopada u povodu obilježavanja 30 godina umjetničkog rada naše Arete Ćurković, čemu se također veselimo. Ta dva naslova režiraju Mario Kovač i Morana Dolenc, koji su kod nas već radili kao redatelji, no odlučili smo pružiti priliku i nekim novim licima. "Božićnu pustolovinu" Kristine Kovačević tako će režirati njezin suprug Srđan Kovačević, nakon Nove godine počinjemo raditi "Vasilisu Premudru" u režiji Paola Tišljarića iz Dubrovnika, a prvijenac u našem kazalištu imat će i Vanja Jovanović s "Čudnim kovačevim sinom" - kazao je Lučić.

Krajem rujna DK Branka Mihaljevića najviše će gostovati u vrtićima, ponajprije u novoobnovljenom Dječjem vrtiću Tenja i Dječjem vrtiću Latica, s kultnom predstavom "Zeko, Zriko i Janje", a 1., 2. i 3. listopada slijedi "Postolar i vrag" u novoj Koncertnoj dvorani "Franjo Krežma" u KC-u.

- Budući da je kapacitet nove dvorane otprilike 420 mjesta, vjerujemo da će velik dio osnovnoškolaca uspjeti odgledati "Postolara i vraga". Međutim, posebno nas veseli što će u dvorani nazvanoj po Franji Krežmi učenici Osnovne škole Franje Krežme među prvima imati priliku vidjeti tu predstavu. Što se tiče gostovanja u vrtićima, s obzirom na to da su "Zeko, Zriko i Janje" odgledale mnoge generacije, ovo je idealna prilika da novim vrtićarcima upravo ta predstava bude prvi susret s kazalištem - rekla je Mia Tomičić, stručna suradnica u prodaji.

Najava SLUK-a

Na konferenciji za novinare u "malom" kazalištu, gdje je za svibanj iduće godine najavljen i jubilarni, 30. SLUK - Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, sudjelovao je i predsjednik osječkog Gradskog vijeća Tihomir Florijančić, kojega osim "lijepog i raznovrsnog" repertoara veseli i to što DK Branka Mihaljevića u novoj sezoni izlazi iz svojih okvira i prostora te odlazi djeci u goste.

- Klasici poput “Postolara i vraga” Augusta Šenoe predstave su koje su na repertoaru, obnovljene naravno, već desetljećima. Ja se sjećam kad sam kao osnovnoškolac iz prvih redova gledao “Postolara i vraga”; to je nešto što vam uistinu ostane za cijeli život, i želim da to i našoj djeci ostane te da ih odgaja u kulturnom smislu - kazao je Florijančić, istaknuvši pritom izvrsnu suradnju DK Branka Mihaljevića i Grada.