Osijek, 06. 09. 2024, Hrvatsko narodno kazalište, HNK, press povodom početka 118. kazališne sezone. Ladislav Vrgoč, Vladimir Ham, Tihomir Florijančići Duško Modrinicsnimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
7.9.2024., 09:00
OSJEČKI HNK NAJAVIO SVOJU 118. KAZALIŠNU SEZONU

Mlada redateljska imena i čak sedam premijera

Šest je premijera u pretplatničkom ciklusu, a balet će biti u slobodnoj prodaji

Nova, 118. kazališna sezona, koja će, čini se, u osječki HNK dovesti brojne primamljive sadržaje i umjetnike, službeno je najavljena u svečanom foajeu. Povedeni uspjesima iz prošle sezone, i u ovoj će se sezoni HNK dosta koncentrirati na dramska djela koja su već doživjela ekranizaciju, tako da će biti poznatih filmskih naslova obrađenih na pravi, svjetski način. O programu, planovima, rezultatima i svemu što HNK u svom poslovanju i misiji njeguje, govorio je intendant Vladimir Ham.

Nova energija

- U operi donosimo prilično poznata djela, Puccinijeva je godina, pa ćemo i njega obilježiti, "Traviata" je uvijek svima omiljena, a "Carmina Burana" također je rado viđena. Veseli me što otvaranjem nove Koncertne dvorane "Franjo Krežma" dobivamo još jedan prostor gdje će i HNK nastupanti sa svojim glazbenim djelima, u ovoj sezoni ponovno ulazimo u jednu baletnu avanturu. Uprizorit ćemo balet "Jela", koji je prije više od stotinu godina skladao Ivan Adamović Čepinski, to je jedno lokalno djelo predivne glazbe. U prošloj sezoni kao redatelje smo imali mahom doajene hrvatskog kazališta koji su isporučili doista sjajne proizvode, a ove sezone okrećemo novu ploču. Svih šest redatelja koji dolaze ove godine su mlada imena s kojima naše kazalište još nikada nije radilo. Time želimo dati priliku mladim hrvatskim redateljima da pokažu što su to dosad naučili i iskusili, nekima je ovo prvi put da režiraju operu, a neki već imaju iskustva. Veselimo se novoj energiji na našoj sceni i vjerujem da će publika to znati prepoznati - očekujemo vas - rekao je s ponosom Vladimir Ham.

Upis pretplate kreće od ponedjeljka, 9. rujna, i traje sve do 28. rujna, stoga osigurajte svoje mjesto na vrijeme jer prošle je sezone do nekih karata bilo doista teško doći. U pretplatničkom ciklusu bit će šest premijera - tri dramska i tri glazbena djela, a balet će biti zasebna priča u slobodnoj prodaji. U ponedjeljak također kreće i "Kazališni rujanski klik" s gostovanjima iz Požege, Virovitice i Pečuha. Karata je ostalo još malo, pa požurite na blagajnu, dodaje Ham.

IZNIMNO BOGATA I RAZNOLIKA SEZONA

Konferenciji za novinare nazočio je i predsjednik osječkog Gradskog vijeća Tihomir Florijančić. “Nova sezona je iznimno bogata i raznolika. Kada govorim o bogatstvu, mislim na svjetske klasike poput ‘Traviate’ i ‘Carmine Burane’, kojima se možemo podičiti. Isto tako imamo i autohtone autore koje predstavljamo, odnosno balet ‘Jela’, kao prvi hrvatski balet koji je napisao naš sugrađanin Adamović Čepinski, ali i dramsku predstavu ‘Sokol ga nije volio’. Taj film sam gledao milijun puta i drago mi je da ćemo ga sada vidjeti u redateljskim rukama sina Filipa Šovagovića. HNK je doista početak i kraj kulture u Gradu Osijeku. Nadam se da će svi građani u novoj sezoni pronaći nešto za sebe, a pozivam i sve one koji nisu iz našeg grada da dođu i pridruže se našim predstavama - ističe Florijančić.

Hommage F. Šovagoviću

Ravnatelj Opere, Ladislav Vrgoč, među prvima je koji će briljirati u dugo očekivanoj sezoni.

- Ove godine odlučili smo se za željezni repertoar. Na početku sezone, 11. listopada, pridružit ćemo se proslavi stote obljetnice smrti velikog Puccinija. Započet ćemo sezonu s dvije jednočinke iz njegova genijalnog triptiha, "Sestrom Angelicom" i "Plaštom", pod ravnanjem maestra Filipa Pavišića i u režiji mlade te vrlo perspektivne i ambiciozne redateljice Lee Anastazije Fleger, s time da treću jednočinku "Gianni Schicchi" već imamo na repertoaru. U ožujku ćemo izići s najželjeznijim mogućim repertoarom, s prekrasnom i svima dragom Verdijevom operom "Traviata" pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića i u režiji Hrvoja Korbara. Sezonu završavamo u svibnju sa scenskom kantatom Carla Orfa, velikom "Carminom Buranom" u našoj novoj koncertnoj dvorani i s velikim ansamblom, zborom više od stotinu ljudi pod ravnanjem maestra Mladena Tutavca. Bit će doista lijepih iznenađenja oko izvođača jer dovodimo mnoge spektakularne goste - govori Vrgoč.

Ravnatelj Drame, Duško Modrinić, najavio je i nova redateljska lica, koja će nas zasigurno oboriti s nogu.

- Krećemo 9. studenoga s dramskom premijerom nastalom prema istinitom događaju "Sokol ga nije volio" u koprodukciji sa zagrebačkim Gradskim kazalištem "Gavella". To je svojevrsni hommage Fabijanu Šovagoviću, koji je tu predstavu igrao i u Osijeku prije 43 godine. Valja naglasiti da su tada diplomirali i neki glumci koji su i danas s nama u ansamblu. Veselimo se tom naslovu, Šovagović je doista simbol naših krajeva. Nakon toga u ožujku radimo Goldingova "Gospodara muha" u režiji Vanje Jovanovića, također perspektivnog redatelja koji je izbrusio svoj zanat po cijeloj Hrvatskoj, a u svibnju dolazi i nagrađivani redatelj Ivan Plazibat s Millerovom predstavom "Vještice iz Salema". Sve naše predstave govore o ljudskim problemima, a treba naglasiti da svi ti redatelji još nisu radili kod nas, pa se posebno veselimo što ćete moći vidjeti naše nove radne snage - naglašava Modrinić.