SLATINA, 1. festival domoljubnog filma "Stjepan Mlakar" održan je u Pučkom otvorenom učilištu Slatina, 04.09.2024., foto UDHB VPŽ
UDHB VPŽ
5.9.2024., 13:21
UDRUGA DJECE HRVATSKIH BRANITELJA VPŽ

Završen 1. festival domoljubnog filma "Stjepan Mlakar"

Culej: Festival je dirnuo sve posjetitelje i podsjetio na dane ponosa i slave

SLATINA

Projekcijom dokumentarnog filma "Rujanski dani: Četekovac – Balinci – Čojlug" mladih povjesničara Mihaela Puljića i Dine Mataza u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slatini završen je 1. festival domoljubnog filma "Stjepan Mlakar" i zaokruženo komemorativno obilježavanje 33. obljetnice četničkog pokolja izvršenog 4. rujna 1991. godine u potpapučkim selima Četekovcu, Balincima i Čojlugu.

U prikazanom filmu Puljić i Mataz vjerno prikazuju tragična događanja na slatinskom području početkom rujna 1991. godine, topničko-pješački napad pripadnika srpske nacionalnosti nezadovoljnih osnivanjem hrvatske države na Četekovac, Balince i Čojlug, te posljedično mrtva tijela 22 nedužnih mještana i dvojice hrvatskih policajaca. O tom događaju film donosi kazivanja svjedoka i analizu povjesničara. Autori prikazanog filma Mihael Puljić i Dino Mataz imaju već iza sebe nekoliko filmova o Domovinskom ratu i urednici su nekoliko knjiga povijesne tematike, a Dino Mataz autor je i proznog djela "Nad Papukom nebo proplakalo".

Osim organizatora, članova Udruge djece hrvatskih branitelja VPŽ i članova obitelji Mlakar, na projekciji su bili voditeljica Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić, dožupan Marijo Klement, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, direktorica gradske Turističke zajednice Martina Kostanjevac, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ i predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš, i drugi.

SLATINA, Članovi Udruge djece hrvatskih branitelja, organizatori 1. festivala domoljubnog filma "Stjepan Mlakar", 04.09.2024., foto UDHB VPŽ
UDHB VPŽ

Predsjednik Udruge djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije Jurica Culej zahvalio je svim članovima svoje udruge koji su nesebičnim marom festival organizirali na najvišoj razini, a posebno je na podršci zahvalio obitelji Mlakar, obiteljima poginulih i nestalih branitelja, predstavnicima i članovima braniteljskih udruga, MUP-a, institucija RH i posjetiteljima i mewdijima, koji su pridonijeli uspješnosti festivala, a posebno pokroviteljima Ministarstvu hrvatskih branitelja, Gradu Slatini te Pučkom otvorenom učilištu Slatina.

– Zajedničkim snagama uspjeli smo organizirati festival koji je posjetilo 500-injak posjetitelja, festival koji je dirnuo sve posjetitelje te podsjetio na dane ponosa i slave, ali i obvezao nas na daljnji radi i promicanje istine i vrijednosti Domovinskog rata. – rekao je Culej.

Podsjetimo, 1. festival domoljubnog filma "Stjepan Mlakar" održan je u Slatini od 2. do 4. rujna, a posvećen je Stjepanu Mlakaru, prvom poginulom hrvatskom branitelju na području današnje Virovitičko-podravske županije, i svima koji su dali svoje živote u stvaranju i obrani hrvatske samostalnosti. Prikazani su filmovi "Njezina strana priče" Borne Marinića, "Ispod radara" Stipe Majića Pipe i "Rujanski dani: Četekovac – Balinci – Čojlug" Mihaela Puljića i Dine Mataza.

Festival je bio i humanitarnog karaktera, prikupljane su donacije za liječenje Ivana Kralja, dječaka iz Slatine koji ima najteži oblik autizma, te za obitelj Margaretić iz Slatine čija je kuća nedavno stradala u požaru.