Međunarodni festival čipke Lepoglava
Godar
5.9.2024., 00:00
FESTIVAL ČIPKE “TKANJE VREMENA”

U Lepoglavi čipke iz čak 15 europskih zemalja

Na 28. Međunarodnom festivalu čipke, koji će se u Lepoglavi održavati od 13. do 15. rujna pod geslom "Tkanje vremena", posjetitelji će moći vidjeti neke od najljepših primjeraka čipke iz 15 europskih zemalja, a zemlja partner je Turska.

Međunarodni festival čipke najstarija je i najveća manifestacija u Lepoglavi, a u njegovu ovogodišnjem izdanju održat će se izložbe najljepših primjeraka lepoglavske čipke, vještina čije je izrade još 2009. upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a, najavljeno je u srijedu.

Bit će izložene i čipke iz drugih najpoznatijih čipkarskih središta u Hrvatskoj, kao i čipke iz Slovenije, Slovačke, Poljske, Belgije, Italije, Malte, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Španjolske, Bugarske, Engleske, Francuske, Austrije i Turske.

U subotu, 14. rujna, posjetitelji će imati priliku kušati specijalitete hrvatske i turske kuhinje na priredbi "Okusi Hrvatske i Turske", u župnoj crkvi koncert će održati turska pijanistica Tutu Aydinoğlu, a najavljen je i koncert Vanne i Martina Kosovca. U nedjelju će se održati Izbor Miss Varaždinske županije za Miss Hrvatske 2024.

Otvorenje festivala bit će u petak, 13. rujna, pod šatorom u Gradskom parku u Lepoglavi.