Jonas Staal: "Propagandna stanica"

Jonas Staal: "Propagandna stanica"

MSU
4.9.2024., 17:19
J. STAAL: “PROPAGANDNA STANICA” U MSU-u

Propagandni su modeli aktivni u demokracijama

Propaganda se često predočava kao relikt totalitarne prošlosti. Danas se taj termin rabi samo u kontekstu totalitarnih diktatura, poput one Vladimira Putina ili Kim Jong-una. Međutim, kao što pokazuje projekt vizualnog umjetnika Jonasa Staala “Propagandna stanica”, demokracija se nije oslobodila propagande.

Instalacija je realizirana u formi panoptikuma, povijesnog zatvorskog modela koji je čuvarima omogućavao nadgledanje zatvorenika iz jedne, središnje točke. Poslije je bio metafora za efekt “Velikog brata”, sveprisutni nadzor u suvremenom društvu. No s ulaskom u instalaciju zateknemo se u obrnutom panoptikumu: promatrač nadgleda propagandista. U svakoj od ćelija koje okružuju “Propagandnu stanicu” vidimo određeni suvremeni propagandni model aktivan u demokracijama: od liberalne, preko financijske, sve do klimatske propagande. Osim toga, instalacija uključuje i “Školu propagande”: diskurzivni program radionica, čitateljskih grupa, projekcija i razgovora u svrhu proučavanja suvremene propagande i razvoja alternativnih modela (kontra)propagande.

Propaganda se ne bavi samo slanjem poruke; riječ je o praksi stvaranja svijeta. Ako želimo promijeniti svijet, moramo razumjeti kako propaganda suvremenih elita oblikuje našu sadašnjost. To je nužno da bismo kolektivno propagirali drukčiju stvarnost, svojstvenu istinskoj demokraciji, preraspodjeli bogatstva reparacijom, kolonijalnom i klimatskom. Instalacija nas poziva ne samo na kritiku poznatih slučajeva propagande nego i na sudjelovanje u zamišljanju i stvaranju vlastite, nove emancipatorne propagande.

Izložba se u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvara danas (četvrtak, 5. rujna) u 18 sati, s uvodnom sesijom Škole propagande posvećenom “emancipatornoj propagandi” u kojoj će sudjelovati Jonas Staal, Beti Žerovc, Igor Grubić i Zdenka Badovinac. Program Škole propagande nastavit će se tijekom trajanja izložbe u suradnji s Petrom Matić, Majdom Nasrallahom, Incijativom za slobodnu Palestinu, Brankom Stipančić, Sanjom Horvatinčić, Lujom Parežaninom i kustoskim kolektivom BLOK.

Jonas Staal u svom se radu bavi odnosima umjetnosti, demokracije i propagande. Osnivač je umjetničke i političke organizacije New World Summit. S Florianom Malzacherom voditelj je kampa Training for the Future, a s odvjetnikom Janom Fermonom inicirano je kolektivnu tužbu Kolektivizirajmo Facebook. Sa spisateljicom i odvjetnicom Radhom D’ Souza osnovao je Sud za intergeneracijske klimatske zločine, a s umjetnicom Laure Provost tajnik je organizacije Obscure Union. Realizirao je kompleksne umjetničke projekte poput “Museum as Parliament” (Van Abbemuseum, Eindhoven), “We Demand a Million More Years” (Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Torino) i “Extinction Wars” (Gwangju Museum of Art). Izlagao je u brojnim međunarodnim institucijama i na manifestacijama.