Mjesec židovske kulture GISKO
ŽELJKO BEISSMANN
4.9.2024., 08:15
MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U OSIJEKU

Izložbom predstavljen dvogodišnji projekt Europskog doma Vukovar

U sklopu Mjeseca židovske kulture u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek otvorenjem je izložbe predstavljen projekt "Koga smo zaboravili? Nasljeđe Židova u našem gradu", koji već gotovo dvije godine u suradnji s Gimnazijom Vukovar provodi Europski dom Vukovar.

Na otvorenju je prisutne pozdravio Siniša Petković, voditelj Posudbenog odjela GISKO-a, nakon čega je Dijana Antunović Lazić, izvršna direktorica Europskog doma Vukovar, ispričala kako je došlo do sudjelovanja u Mjesecu židovske kulture i suradnje sa Židovskom općinom Osijek.

- Ova izložba važna je zbog dvije stvari: prva je da građanima Osijeka predstavlja židovsko nasljeđe u Vukovaru, koje bi inače ostalo nevidljivo, a druga, zbog čega je važna članovima Židovske općine, da ovakva istraživanja pomažu da se imena sačuvaju od zaborava, što je zadatak svakog člana židovske zajednice - istaknuo je predsjednik Židovske općine Osijek, Damir Lajoš.

Prisutnima su se obratili i Maja Buljubašić iz Europskog doma Vukovar, govoreći više o samom projektu i izložbi, kao i Dubravko Žuvić, profesor povijesti u Gimnaziji Vukovar, koji je ispričao kako su učenici radili u istraživanju.

Tijekom projekta "Koga smo zaboravili? Nasljeđe Židova u našem gradu" učenici vukovarske gimnazije imali su priliku u obrazovnim aktivnostima samostalno istraživati židovsku povijest grada Vukovara, koristeći se različitim metodama povijesnog istraživanja, s kritičkim ispitivanjem današnjeg obilježavanja sjećanja i prijetnji antisemitizma i poricanja holokausta tom sjećanju.

Istraživanje učenika o nasljeđu Židova u Vukovaru i rezultate tog istraživanja osječkoj javnosti predstavile su tri učenice vukovarske gimnazije. Izložba se sastoji od tri dijela: prvi dio prikazuje židovsku kulturu, tradiciju, običaje, vjerski život, sinagoge te povijest vukovarskih Židova (prije 1941. godine, u vrijeme rata i nakon rata); drugi dio izložbe prikazuje biografije poznatih Židova kroz osobne priče, a tim biografijama prikazan je utjecaj povijesti na ljude i pojedinaca na društvo; treći dio sadržava fotografije vukovarskih židovskih lokacija danas, govori o komemoraciji danas, kada ni jedna od nekadašnje dvije vukovarske sinagoge ne postoji. Praznina u prostoru poistovjećuje se s prazninom u društvu, u kojem više nema Židova, kao i s prazninom u kolektivnom sjećanju. Na fotografijama je prikazano i židovsko groblje, na kojem se nalazi oko 100 spomenika. Fotografije su napravili vukovarski gimnazijalci, uz mentorstvo fotografa Darija Matića.

Nositelj projekta je Europski dom Vukovar, partneri Kreuzberger Initiative gegen Antisemitismus u Berlinu i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u Zagrebu, a suradnici u projektu su Gimnazija Vukovar, Gimnazija u Landau u Njemačkoj, Židovska općina Osijek, Gradski muzej Vukovar, Gradska knjižnica Vukovar, Fotoklub Vukovar i ostale institucije grada Vukovara. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske komisije.

Na programu Mjeseca židovske kulture danas, 4. rujna, besplatna je vođena turistička tura Donjim gradom s vodičem Tomislavom Vukovićem. Okupljanje je u 18 sati u parku ispred cvjećarnice Fantazija na Trgu bana Josipa Jelačića.