ŽELJKO BEISSMAN
3.9.2024., 08:00
MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U OSIJEKU

Program su otvorile sefardske melodije

Grupa Shira U’tfila predstavila se publici repertoarom koji je

uključivao mnoge pjesme na ladinu, jeziku španjolskih Židova

U prepunom je foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku u nedjelju navečer izvrsnim koncertom grupe Shira U'tfila otvoren četvrti Mjesec židovske kulture.

Otvorenje su uveličali ugledni gosti: izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Gary Koren, predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Florijančić, generalni konzul Republike Mađarske Janos Magdo, saborska zastupnica Nataša Tramišak i pročelnik Belišća Domagoj Varžić. Uzvanike i brojnu publiku na početku je pozdravio predsjednik Židovske općine Osijek, Damir Lajoš,

- Uzmite naš program i pogledajte što nudimo, stvarno smo se potrudili i za ovu godinu. Mogu reći da iz godine u godinu Osijek pokazuje ne samo svoje kulturno i multikulturno lice nego i to da je on grad tolerancije, grad svojih manjina, grad u kojem sam se rodio i koji toliko volim da mi je drago što vam imamo priliku sve ovo pokloniti - rekao je Lajoš.

Publici se obratila koordinatorica programa Mjeseca židovske kulture, Nives Beissmann, koja je i podsjetila kako je ova manifestacija dio europskog Dana židovske kulture, koji se više od 20 godina obilježava diljem Europe.

ŽELJKO BEISSMAN

- Jako mi je drago što vas vidim u ovako velikom broju, jer to znači da postoji interes i hvala vam na tome. Nismo mislili da ćemo stići do četvrtog Mjeseca židovske kulture, ali, evo, uspjeli smo. Svake godine imamo sve bogatiji program, na koji ćete, nadam se, i dalje dolaziti. Inače smo dio velike europske obitelji, a upravo je obitelj krovna tema ovogodišnje manifestacije - rekla je Beissmann i dodala kako je Osijek jedan od tristo europskih gradova koji obilježavaju Dan židovske kulture, ali je jedini koji je obilježavanje Dana pretvorio u cijeli mjesec događaja, na što je osjećka Židovska općina jako ponosna.

- Nakon što smo večer prije na spektakularan načun zatvorili Osječko ljeto kulture, možemo reći kako ovom manifestacijom ulazimo u osječku jesen kulture u organizaciji Židovske općine Osijek. Večerašnji je koncert uvod u cjelomjesečnu manifestaciju. Cilj organizatora je promicanje bogatstva i raznolikosti judaizma te prikazivanje njegove važnosti u regionalnoj i lokalnoj zajednici. Grad Osijek i Židovska općina Osijek, kao i sve nacionalne manjine, izvrsno surađuju, a posebice kroz Gradsko vijeće, odnosno odbor Gradskoga vijeća za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Grad Osijek uvijek će podržavati ovakve manifestacije kulturnoga tipa, koje promiču dijalog i toleranciju - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Florijančić.

IZLOŽBA, PREDAVANJE...

Drugog je dana manifestacije u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek otvorena izložba i predstavljen projekt “Koga smo zaboravili? Nasljeđe Židova u našem gradu”, ostvaren u suradnji s Europskom domom Vukovar i Gimnazijom Vukovar. U utorak je u Muzeju Slavonije u 18 sati na rasporedu predavanje Garijele Odobašić “Bijeli sjaj u mraku: priče o porculanskim i keramičkim predmetima iz osječkih židovskih obitelji”. Ulaz na sve programe je besplatan.

Grupa Shira U'tfila predstavila se osječkoj publici repertoarom koji je uključivao mnoge pjesme na ladinu - jeziku španjolskih Židova (Sefarda) - no bilo je tu i onih na hebrejskom, a i na turskom. Glazbenici te sefardske skupine prikazali su sav svoj sjaj i opravdali razlog zbog kojeg su baš oni odabrani da otvore manifestaciju koja će tijekom ovog mjeseca Osječanima i gostima grada na Dravi predstaviti bogatstvo židovske kulture.