HKUD Dika Slatina

HKUD Dika Slatina

Petar Žarković
2.9.2024., 13:33
29. SLATINSKA SMOTRA FOLKLORA

Ljepota i raskoš narodnih nošnji, pjesama i plesa

KUD-ovi iz Slatine, Bogdanovaca, Mikluševaca, Darde, Creta Bizovačkog i Čađavice

U sklopu obilježavanja Dana grada i 727. obljetnice prvoga spomena gradskog imena u povijesnim dokumentima, HKUD Dika Slatina i ove je godine organizirao smotru folklora, tradicionalnu kulturnu svečanost kojom želi prikazati svu raskoš narodnih običaja koji se generacijama čuvaju na slatinskom području, ali i diljem Hrvatske.

Bila je to 29. smotra folklora, održana na ljetnoj pozornici na središnjemu slatinskome Trgu sv. Josipa, pod pokroviteljstvom Grada Slatine i gradske Turističke zajednice. Svim sudionicima pozdrave dobrodošlice uputio je obnašatelj dužnosti gradonačelnika Ilija Nikolić, koji je tom prigodom zahvalio HKUD-u Dika na organizaciji smotre i TZ-u na podržavanju manifestacije. Smotru je vodila Mihaela Feldi, prikladno odjevena u narodnu nošnju, koja je ukratko predstavila svako društvo uoči njegova nastupa.

SLATINA, 29. slatinska smotra folklora - KUD Joakim Govlja Mikluševci, 01.09.2024., snimio Petar Žarković

KUD Joakim Govlja Mikluševci

Petar Žarković

Slatinskoj publici i gostima prvo se pjesmama i plesovima slatinskoga kraja predstavio domaći HKUD Dika. Društvo je osnovano 1967., ali je za Domovinskog rata prestalo djelovati, a obnovljeno je 2006. Slijedili su vrlo zapaženi nastupi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Sloveniji, a posebno se rado sjećaju nastupa na Folklornom festivalu u Ohridu 2013., na Dužijanci u Subotici 2014. i na Festivalu južnoslavenskih kultura u Poljskoj iste godine. Na državnoj smotri u Čakovcu 2016. u kategoriji koreografiranog folklora Dika je osvojila treće mjesto, a u povodu 50. obljetnice osnivanja nagrađena je Zlatnom plaketom Grada Slatine.

Spletom pjesama i kola Bogdanovaca "Sremačkim sokakom" predstavio se KUD Seljačka sloga iz Bogdanovaca. Društvo je osnovano 1936., a do sada je sudjelovalo na svim važnim smotrama folklora u Hrvatskoj. U Domovinskom ratu pretrpjelo je velike gubitke, uništeni su im instrumenti i narodne nošnje, a ponovni rad pokrenuli su u progonstvu 1992. upravo u Slatini. Nošnje su svih ovih godina većim dijelom izrađivali sami, a dio su kupili ili dobili. Imaju 60-ak članova u dječjoj, odrasloj i tamburaškoj te skupini tradicijskih instrumenata.

KUD Seljačka sloga Bogdanovci

KUD Seljačka sloga Bogdanovci

Petar Žarković

KUD "Joakim Govlja" iz malog srijemskog sela Mikluševaca, naseljenog većinom Rusinima, predstavilo se atraktivnom koreografijom "Šariška polka", koju su izveli u nošnjama Rusina istočne Slovačke. Prostore Srijema i Slavonije Rusini naseljavaju sredinom 19. stoljeća u okviru ekonomskih migracija u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, a danas pridonose kulturnoj raznolikosti naše države. Nastoje sačuvati svoj jezik i bogatu kulturu i tradiciju koju su donijeli iz svoje pradomovine u Karpatima. U Slatini je rusinske pjesme izvela i ženska pjevačka grupa u tradicionalnoj nošnji Rusina panonskoga kraja.

SLATINA, 29. slatinska smotra folklora - KUD Podravina Čađavica, 01.09.2024., snimio Petar Žarković

KUD Podravina Čađavica

Petar Žarković

HKUD Darda osnovan je nakon povratka mještana iz progonstva 2000. radi očuvanja i njegovanja folklorne tradicije baranjskih šokaca. Društvo ima plesnu, pjevačku, tamburašku i dramsku sekciju, a s plesovima Baranje, Slavonije, Posavine, Bilogore, Međimurja, Srijema i Bunjevaca nastupilo je diljem Hrvatske te u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Grčkoj, Bugarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Italiji. Baranjci su se u Slatini predstavili plesovima iz svoje Baranje.

KUD Darda

KUD Darda

Petar Žarković

KUD Cret osnovan je u Cretu Bizovačkom 2008. Ima četrdesetak aktivnih članova u dječjoj i odrasloj plesnoj skupini i tamburaškom orkestru. Oni su u Slatini izveli plesove iz Habjanovaca i tradicionalne plesove svoga kraja - siroticu, tašanac, pevano kolo, dudule, šareno kolo i nebesko kolo.

Na kraju smotre predstavio se KUD Podravina iz Čađavice, osnovan 1979., koji njeguje folklornu i tradicijsku baštinu različitih regija Hrvatske, ali poseban naglasak stavlja na pjesme, plesove i običaje Slavonije i čađavačkog kraja. Društvo je sudjelovalo na brojnim smotrama, sijelima i ostalim manifestacijama diljem Hrvatske, ali i u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori. Djeluje u pet različitih sekcija: vokalnoj, plesnoj, tamburaškoj, etnografskoj i literarnoj sekciji, a u Slatini se predstavilo spletom pjesama i plesova Slavonije.

Slatinska smotra folklora završila je riječima zahvale predsjednice HKUD-a Dika Danijele Dragan pokroviteljima Gradu Slatini i TZ te sponzorima, ali i svim članovima društava koji su svojim dolaskom uveličali 29. smotru folklora. 

SLATINA, 29. slatinska smotra folklora - KUD Cret, 01.09.2024., snimio Petar Žarković

KUD Cret, 01.09.2024.

Petar Žarković