Kutjevo d.d. i Zlatne žice Slavonije: Ruku pod ruku već 55 godina
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
1.9.2024., 18:03
PUNJENJE FESTIVALSKOG VINA U SLAVONSKOJ KUĆI VINKOMIR

Kutjevo d.d. i festival Zlatne žice Slavonije idu ruku pod ruku već dugih 55 godina

Prekrasni ambijent novootvorenog restorana Slavonska kuća Vinkomir bio je idealna lokacija za punjenje ovogodišnjeg festivalskog vina Zlatnih žica Slavonije. U srcu kutjevačkog vinogorja napunjene su vrhunske kapljice najvažnije hrvatske vinske sorte graševine iz 2023. godine te crne kupaže Maximo Nero iz 2020 godine.

Kutjevo d.d. partner je požeškog festivala više od pola stoljeća, kao jedan od najvećih i najvažnijih gospodarskih subjekata Zlatne doline. U ulozi domaćina ugostili su u četvrtak navečer predstavnike Organizacijskog odbora, dužnosnike, sponzore te prijatelje festivala. Ivan Đurić, predsjednik Uprave Kutjeva d.d., izrazio je zadovoljstvo što su i ove godine generalni sponzor festivala te što su domaćini u restoranu koji smatra najboljim u Požeštini i šire. Dino Galić, izvršni direktor Kutjeva d.d., izrazio je veliki ponos što su stali uz bok ovako velikom festivalu i nastavili tradicionalno sponzorstvo, prijateljstvo i partnerstvo.

– I ove godine naši brižni vinogradari, a potom podrumari, na čelu s glavnim enologom Ivanom Marinclinom, pripremili su vina vrhunske i premium kvalitete, kako bi svi gosti koji budu u Požegi i okolici imali priliku uživati u gastrodelicijama, a potom vinima Kutjevačkog podruma – rekao je Galić. Dodaje da će berba iz 2023. biti proizvedena u oko 300 tisuća litara, a ove godine očekuju prodati više od 1,3 milijuna butelja.

Podrška lokalnim manifestacijama, pa tako i Zlatnim žicama Slavonije, ne izostaje iz Požeško-slavonske županije. Antonija Jozić, požeško-slavonska županica, ističe da je čast biti uz najljepši, najbolji i najdugovječniji festival tamburaške glazbe Zlatne žice Slavonije, kao i pored vrhunskih vinara Kutjeva d.d., čija vina izlaze iz podruma iz 13. stoljeća.

– Vinogradarstvo i vinarstvo pratitelj je ne samo Zlatnih žica Slavonije nego i svih iskoraka u turizmu koji se čine na području Požeško-slavonske županije. Ovom prilikom želim zahvaliti svim dionicima u turizmu, ne samo onima iz javnog sektora nego i privatnicima koju ulažu, koji su prepoznali da ova županija ima izuzetno veliki potencijal u turizmu i zajedničkim snagama to ćemo nastaviti i dalje – izjavila je županica Jozić.

Predsjednik Organizacijskog odbora festivala, gradonačelnik Požege i zastupnik u Hrvatskom saboru, dr. sc. Željko Glavić, istaknuo je da požeški festival i Kutjevo d.d. idu ruku pod ruku od samih početaka, i da su zajedno stigli do jubileja 55. rođendana.

– Ove godine to ćemo obilježiti jednim prelijepim festivalom od 6. do 8. rujna u Požegi, a nakon toga Retrospektivom u povodu 55. obljetnice festivala u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu 6. listopada. Prelijep je osjećaj biti ovdje zbog više razloga. Jedan je taj da ste tu svi vi koji podržavate ovaj festival godinama, koji volite grad Požegu, pa tako i festival, koji pronosi ime Požege u Hrvatskoj i inozemstvu – rekao je Glavić.

Dodao je kako se organizatori trude zadržati autohtoni dio festivala i zbog naših ljudi u dijaspori, kojima je upravo tamburaška glazba poveznica s domom. Zahvalio je još jednom svima koji su podrška festivalu te pozvao goste da dođu u Požegu u dane festivala i uživaju u dobrom programu. Nakon uvodnih govora uslijedilo je simbolično lijepljenje etiketa na butelje festivalskog vina, konferencija za novinare na kojoj je predstavljen konačni program festivala te večera u restoranu Slavonska kuća Vinkomir.