OLJK Zatvaranje 2024.
OBŽ
31.8.2024., 22:26
MANIFESTACIJA ZATVORENA KONCERTOM ORKESTRA "100 VIOLINA"

Ovogodišnje je Osječko ljeto kulture bilo najposjećenije u povijesti

Majić: Mi volimo upravo to, proširiti bazu publike, omogućiti da kultura bude dostupna svima i da kultura postane dio svakodnevnice

Na Trgu Vatroslava Lisinskog je 24. Osječko ljeto kulture u grandioznom stilu zatvorio Orkestar "100 violina". OLJK organizira Grad Osijek uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Osječko-baranjske županije, Turističke zajednice Grada Osijeka, Veleposlanstva Kraljevine Španjolske, a večerašnji koncert i uz potporu tvrtke Fermopromet i Generalnog konzulata Republike Mađarske u Osijeku. Zamjenik gradonačelnika Osijeka, Dragan Vulin, pozdravio je publiku u ime Ivana Radića i izrazio divljenje ovogodišnjoj posjećenosti.

- Poštovane dame i gospodo, prije svega - usuđujem se reći - dragi prijatelji, drage Osječanke i Osječani te gosti, iznimna mi je čast sve vas pozdraviti u ime Grada Osijeka. Dobrodošli na zatvaranje 24. Osječkog ljeta kulture koje smo na ovome mjestu 28. lipnja otvorili uz Četiri hrvatska tenora, a večeras ćemo ga ispratiti uz orkestar iz Budimpešte "100 violina", siguran sam da ćemo svi zajedno uživati u tome. U ovih 65 dana Osječkog ljeta kulture do sada je uživalo najviše vas. Ovo je najbrojnija publika od svih proteklih Osječkih ljeta kulture što mi je iznimno drago jer pokazuje da ovo što radimo ima smisla. Očekujemo da će sljedeće godine 25. Osječko ljeto kulture biti još bogatije, posjećenije i uspješnije. Želim ovim putem najaviti i jesen kulture u Gradu Osijeku koja kreće već od 27. rujna kada svečano otvaramo prvu koncertnu dvoranu u Osijeku, namjenski građenu. To se u gradu događa možda jednom u 100 godina tako da je iznimno velik i značajan događaj. Koncertna dvorana Franje Krežma u Kulturnom centru Osijek porezne je obveznike koštala nula eura što nam je jako drago naglasiti jer smo projekt uspjeli izvesti bez vanjskih izvora, a sredstva su iz EU fondova i Vlade Republike Hrvatske. Također, ove godine izdvajamo rekordna sredstva za kulturu, čak 5.8 milijuna eura što je 1.3 milijuna više nego prošle godine i 2.3 milijuna više otkako smo preuzeli dužnost 2021. godine. Po završetku koncerta moći ćemo ponovno uživati jer će biti upaljena svjetla na simbolu grada Osijeka, Pješački most tako će ponovno zasvijetliti u punom sjaju - ističe Vulin.

Publici se obratio i zamjenik župana, Josip Miletić te javno u ime Osječko-baranjske županije čestitao na fantastičnoj organizaciji.

- Osječko ljeto kulture ove je godine pripremilo pregršt aktivnosti, umjetnika i koncerata - za svakoga po nešto. Ono što je najvažnije je što su se ljudi odazvali i vidimo dobru posjećenost ovogodišnjeg OLJK-a, prepuni trg govori da s nestrpljenjem očekujemo i ovaj koncert. Moram pohvaliti organizatore, Grad Osijek i gradonačelnika te sve one koji su sudjelovali u organizaciji, jer nije jednostavno napraviti da Osijek živi čitavo ljeto i da možemo svjedočiti brojnim manifestacijama uz mnoge infrastrukturne projekte. OBŽ je dala svoj doprinos partnerstvom, a to će činiti i ubuduće. Osijek je perjanica kulture istoka Hrvatske i upravo je opravdao tu titulu, želim vam da zajedno uživamo u koncertu, ono što je najznačajnije je da pljeskom pozdravimo sve izvođače i da pokažemo kako smo dobra publika i kako možemo puno toga zajedno - govori Miletić.

OLJK Zatvaranje 2024.
OBŽ

Ravnatelj Kulturnog centra, Ivan Kristijan Majić, dodao je kako od planiranih 66 programa ipak organizirano 67 i to u 65 dana ovog jedinstvenog Osječkog ljeta kulture.

- Trg je pun što je znak da stvari završavaju na pravi način, večerašnji koncert savršeno opisuje kako je to funkcioniralo u zadnjih 65 dana. Realizirali smo 67 od navedenih 66 programa, a posjećenost pojedinačnih programa je bila jako dobra. Tu je bilo dosta šarolikog programa, mi smo jedini veliki ljetni festival koji je imao u sebi i metal koncerte, čitanje poezije, eksperimentalni jazz, klasično i eksperimentalno kazalište, predstave komedije i drame, koncerte klasične glazbe i drugo. Dakle, dosta širok pojam kulture je taj koji okuplja programe na OLJK-u. Imali smo publike za sve to što govori da smo pravi grad po pitanju kulture, da možemo privući ljude za različite kategorije i to je najveći uspjeh ovogodišnjeg OLJK-a. Uvijek se vodimo time da sam čin otvorenja ljeta kulture bude okrenut i prema ljudima koji kulturu prihvaćaju na dnevnoj bazi i prema onima koji kulturu doživljavaju kao pojedinačan izlet. Ovaj koncert to savršeno objedinjuje jer je to glazba koju vole pratiti programe i koncerte jer znaju da su dobri glazbenici, ali tu su i oni koji koji ih ne slušaju redovno, no dolaze jer su im ugodni, poznate su note i njima se mogu razveseliti. Mi volimo upravo to, proširiti bazu publike, omogućiti da kultura bude dostupna svima i da kultura postane dio svakodnevnice - naglašava Majić.

OLJK Zatvaranje 2024.
OBŽ

Budimpeštanski simfonijski romski orkestar "100 violina" glazbeni je fenomen bez premca osnovan 1985. u formi klasičnog simfonijskog orkestra i jedinstvena je glazbena formacija širom svijeta. Djelovanje ovog orkestra kojim čuvaju glazbenu tradiciju od neprocjenjive je globalne važnosti – djela klasične glazbene literature iz pera Liszta, Bartóka, Brahmsa, Čajkovskog, Straussa, Sarastea, Kodályja i brojnih drugih klasičnih skladatelja, originalnih 138 članova orkestra sviraju i spajaju s elementima bogate romske i mađarske glazbene tradicije. U 30 godina postojanja orkestar je izveo preko tisuću koncerata na svim kontinentima, od koncertnih pozornica malih gradova sve do velikih i poznatih koncertnih dvorana, pritom zadržavajući ono što je najbitnije - brojnu publiku koja osjeti njihovu strast te ih uvijek s oduševljenjem ispraća. Njihov nastup na svečanom otvorenju Svjetske izložbe u Lisabonu posjetilo je više od 20.000 ljudi, Nagradu na prestižnom 45. Međunarodnom glazbenom festivalu u Kartagi s njima je slavilo njih 15.000, redoviti su gosti pariškog Kazališta des Champs Elysée,a ponosni su "vlasnici" i jednog Guinessovog rekorda zbog kojeg su upisanu u ovu slavnu knjigu.