PETAR ŽARKOVIĆ
30.8.2024., 16:47
MATICA HRVATSKA NA DAN GRADA SLATINE

Predstavljena nova izdanja

U povodu Dana grada, 1. rujna, na koji se ove godine obilježava 727. obljetnica prvoga pisanog spomena imena Slatine, Ogranak Matice hrvatske dao je svoj doprinos predstavljanjem izdavačke djelatnosti Male slatinske biblioteke, koja promiče i proučava te prati povijesnu i kulturnu baštinu Slatine i slatinskoga kraja. Osim knjiga Matičine biblioteke predsjednica Ogranka Zorica Varga izložila je i posljednji broj županijskoga kulturnog časopisa "Zavičaj" ogranaka Matice hrvatske u Virovitici, Orahovici i Slatini te posljednje brojeve dvotjednika za kulturu Matice hrvatske Vijenac.

Slatinski je ogranak tijekom svoga postojanja ostvario suradnju s virovitičko-podravskim županijskim ograncima razmjenom iskustava, a u nekoliko navrata uspješno se predstavio i u središnjici Matice hrvatske, u Zagrebu, te u Bosni i Hercegovini i mađarskim gradovima Pečuhu i Sigetvaru.

– Slatinski se ogranak od početka aktivno uključio u projekt središnjice Matice hrvatske pod nazivom "Festival knjige", na kojem ogranci iz zemlje i inozemstva predstavljaju svoju izdavačku djelatnost i svoj rad. Slatinski su matičari predstavili knjige tiskane u Maloj slatinskoj biblioteci, ali i svoje aktivnosti i svoj grad.

– Djelovanje ljubitelja hrvatskoga jezika i njegovatelja kulturne baštine na slatinskom području u okvirima Matičina ogranka redovito prati nedostatak novca za realizaciju zamišljenih projekata i objavljivanje novih naslova, ali povezivanje s drugom ograncima, ljubav prema Matici i ponos što smo dio te najstarije kulturne institucije u Hrvata ublažavaju i poneke tegobe na koje u svom radu nailazimo – kaže predsjednica Ogranka Zorica Varga.

Uz štand na središnjemu gradskom trgu i objavljene knjige o poznatim osobama, ustanovama i događajima iz kulturnog i javnog života slatinskoga područja predsjednica Varga rado je sa svojim sugrađanima popričala o sadržaju tih iznimno vrijednih publikacija, jer čuvaju baštinu zavičaja i domovine.

Prema njezinim riječima, Matica hrvatska je uvijek i svagdje uz svoj narod, a ovakvo javno predstavljanje njezina rada i zaustavljanje prolaznika da ga vide najbolji su dokaz da je tu instituciju narod prihvatio i da je smatra svojom već više od 180 godina.