Damir Lajoš, predsjednik Židovske općine Osijek, 2024.

Damir Lajoš, predsjednik Židovske općine Osijek

T.KVORKA
30.8.2024., 07:30
Damir Lajoš predsjednik Židovske općine Osijek

Osijek ostaje pod aurom multikulturalnosti, koju njeguje već jako dugo

Kad god smo se osječkim kulturnim institucijama obratili za bilo kakvu suradnju, svi su bili zainteresirani i zato im hvala

Manifestacija Mjesec židovske kulture u Osijeku ove će se godine održati od nedjelje, 1. rujna, do subote, 5. listopada. Židovska općina Osijek organizira Mjesec židovske kulture već četvrtu godinu zaredom. Ona je dio Europskog dana židovske kulture (EDJC), poznatog i pod nazivom Dan otvorenih vrata, koji se od 2000. godine organizira diljem Europe. Otvorenje manifestacije bit će u nedjelju, 1. rujna, u 20 sat u foajeu HNK-a u Osijeku uz koncert sefardske glazbe. Tim povodom razgovarali smo s Damirom Lajošem, predsjednikom Židovske općine Osijek.

Tema Mjeseca židovske kulture ove je godine obitelj. Što taj pojam sve obuhvaća u židovskoj zajednici i po čemu je važan?

- Obitelj je važna u bilo kojoj religijskoj zajednici, pa tako i kod nas, s tim da u našoj religiji obitelj ima neke svoje specifikume. Židovska je vjera jako fokusirana na obitelj, gdje blagdani kao što je Pesah imaju određene momente kad najmlađi član obitelji pita najstarijeg člana obitelji određena pitanja, a on, odgovarajući na ta pitanja, uči djecu vjeri. Tako da imamo jako puno stvari koje su obiteljske, a to se podosta prenosi i na van, pa je i dio naše kulture nekako usmjeren prema obitelji. Stoga ne čudi što je Europska židovska zajednica odlučila ove godine učiniti obitelj krovnom temom ove manifestacije. Mi smo jedna od prvih općina koje su se prihvatile njezina održavanja, a jedino u Osijeku ona traje punih mjesec dana.

Program je ponovno vrlo bogat. Što biste izdvojili kao nešto što nikako ne treba propustiti?

- Kao i uvijek ono što nam je doista velika stvar je završna predstava. To ističem zato što je uvijek riječ o premijernom izvođenju predstava koje se dosad nisu imale priliku nigdje dalje vidjeti. Ove je godine riječ o predstavi "Jozef i njegova braća" 5. listopada u 19 sati. Nažalost, Dječje kazalište Branka Mihaljevića, u kojem inače imamo finale Mjeseca, pod radovima je, pa smo ovaj put odlučili koristiti Dom HV-a za predstavu. Radi se o vrhunskim glumcima i vrhunskoj produkciji. Istaknuo bih i dokumentarni film "Čuvari mrtvog mora" 7. rujna u 19 sati u kinu Urania, u kojem grupa ljudi pokušava zaštititi Mrtvo more. Riječ je od podosta zanimljivoj ekološkoj priči. Naime, Mrtvo more doista propada, a kad nešto propada u području koje je trajno zahvaćeno ratom, onda doista - propada. Njihova inicijativa je jako zanimljiva, jer daje nadu da se u bilo kakvim uvjetima možemo posvetiti prirodi i zaštiti okoliša. Danas je pozornost usmjerena na sve silne ratove u vijestima, a puno manje na ekološku katastrofu koja nam ozbiljno prijeti.

PROGRAM

Svi zainteresirani mogu potražiti program na službenim stranicama Židovske općine Osijek www.zo-osijek.hr, na facebook-stranici Mjeseca židovske kulture ili na postavljenim plakatima te se upoznati s kulturom naroda koji je na ovom području tijekom godina ostavio neizbrisiv trag.

S obzirom na aktualnu političku situaciju, neizbježno je i pitanje postoji li potreba za posebnim mjerama sigurnosti za vrijeme Mjeseca židovske kulture?

- Postoji li potreba? Postoji, čim se dogodila ova situacija i čim se taj eho počeo širiti Europom. Automatski nas to stavlja u obvezu da više pozornosti posvetimo sigurnosti, pa jesmo. Da smo dobili nekakve signale unutar lokalne zajednice o tome da postoji neka nesnošljivost ili ugroza, to doista nismo. Niti smo to dobili mi niti ijedna organizacija s kojom smo u trajnom kontaktu, bilo da se radi o Veleposlanstvu - koje ima svoje izvore informacija - ili policiji, s kojom smo u stalnom kontaktu. Obratili smo im se, s obzirom na to da je situacija takva kakva jest i oni nisu imali nikakvih informacija o nekakvoj posebnoj ugrozi. Osijek ostaje pod aurom multikulturalnosti, koju njeguje već jako dugo. Vidjet ćemo kako će sve proći, kad krenemo...

Suradnja s mnogim kulturnim institucijama se nastavila i ove godine...

- Oduvijek surađujemo i s Muzejom likovnih umjetnosti, Muzejom Slavonije, Arheološkim muzejom i s HNK-om u Osijeku, koji nam ustupa foaje za otvorenje. Vrlo tradicionalno surađujemo s Gradom Belišćem, tako da i ove godine imamo programe u palači Gutmann. Svake godine nam se jave i brojne škole, pa ove godine surađujemo s osječkom školom Mladost. Kad god smo se osječkim kulturnim institucijama obratili za bilo kakvu suradnju, svi su bili zainteresirani i sve je to uvijek bilo na visokom nivou. I zato im velika hvala!

Osim kulturnih programa tu je ponovno i sport. Tko sve može sudjelovati i kako se može prijaviti?

- Sportska događanja namijenjena su pripadnicima svih manjina. Imamo stolni tenis i šah. Ideja nam je nekako okupiti manjine grada Osijeka. Pokušavamo dati svoj mali obol, jer smo mala zajednica, za razliku od, primjerice, makedonske zajednice, koja je veća i zapravo najaktivnija u takvim inicijativama. Ako ste član nacionalne manjine i želite sudjelovati, treba se javiti osobno u Židovsku općinu ili telefonski tajniku, a sve možete pronaći na našoj web-stranici https://www.zo-osijek.hr/. n