mozaik...vinkovci...04.10.2018.gradsko kazaliste "joza ivakic"; otvoren 2. festival hrvatskog suvremenog igranog filma - filmski festival glumca; ivo gregurevic, glumac u filmu "osmi povjerenik" cijom projekcijom je otvoren festivalfoto Gordan Panić
Gordan Panić
29.8.2024., 22:54
29. FESTIVAL POČINJE 31. KOLOVOZA

Dani hrvatskog filma “I. Gregurević” u Orašju

Ovogodišnji, 29. festival Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević", na kojem će biti prikazano devet filmova prema izboru Zrinka Ogreste, održava se od 31. kolovoza do 8. rujna u Orašju, priopćeno je iz Hrvatske matice iseljenika (HMI). Svečana akademija festivala bit će u znaku pet Zlatnih arena Ive Gregurevića, a započinje 31. rujna polaganjem vijenaca na glumčevu vječnom počivalištu, primanjem za goste i uzvanike te programom koji počinje u 20 sati u kinodvorani Centra za kulturu Orašje. Drugi dan festivala u znaku je splavarenja rijekom Savom s glumcima i ostalim gostima uz odgovarajući glazbeni i gastronomski program. Uz program za odrasle i ove će godine biti prikazani i filmovi za djecu.

Dani hrvatskoga filma održavaju se u Orašju od 1995. u neprekinutom nizu, a nastali su prema ideji velikoga hrvatskog glumca Ive Gregurevića u suorganizaciji s Hrvatskom maticom iseljenika, da se unese malo pozitivnog kulturnog ozračja u sumorne posavske ratne dane do danas, kada je to postala respektabilna filmska manifestacija koja se održava pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Centar za kulturu Orašje i Hrvatska matica iseljenika i ove su godine održali filmsku radionicu koja je oplemenila program filmskog festivala u Orašju. U radionici, koja je trajala od 23. do 28. kolovoza, sudjelovali su Hrvati iz RH, BiH, hrvatske manjine i iseljeništvo uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića. Film koji je snimljen tijekom filmske radionice - Supertalent Orašje bit će prikazan tijekom održavanja Festivala.