PLUSPORTAL
28.8.2024., 13:14
FESTIVAL AMATERSKIH KAZALIŠTA

Izvedena “Tajna Milke Trnine”

Festival amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu ugostio je predstavu "Tajna Milke Trnine" u izvedbi Amaterskog kazališta "Josip Badalić" iz Križa. Predstava je odigrana na platou ispred Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić, pod vedrim nebom - po čemu je i prepoznatljiv FAK. Predstava je rezultat suradnje redateljice, profesorice Iskre Matejak, i autora teksta Tihomira Mraovića. Kroz radnju koja prati inspektora Ivora Lunu i njegovu mladu asistenticu Saru gledatelji su uvučeni u potragu za jedinim tonskim zapisom legendarne hrvatske operne dive Milke Trnine.

- Prije nekoliko godina razgovarali smo o tome kako bi bilo lijepo napraviti predstavu o Milki Trnini. Gospođa Ivana Posavec-Krivec, koja vodi kazalište, zamolila me je da napišem nešto o toj temi. Tako je sve započelo, tekst je nastao spontano, kao dramatizacija moje knjige - izjavio je Mraović.

Tajna Milke Trnine

Tajna Milke Trnine

PLUSPORTAL

Glavni lik u predstavi, Ivor Luna, samozatajni je privatni inspektor koji dolazi u Križ kako bi istražio postojanje tajnog zapisa, odnosno jedine snimke pjevanja operne dive. Njegov lik utjelovio je Dario Nikšić, koji je u intervjuu za PlusPortal podijelio dojmove o sudjelovanju na Festivalu.

- Prvi put smo ovdje u Slavonskom Brodu. Jako smo lijepo dočekani, to moram posebno naglasiti. Prvi put igramo na otvorenoj pozornici, što nam je svojevrstan izazov, ali ujedno nas i veseli - izjavio je Nikšić.

Jana Krivec, koja tumači ulogu Ivorove pomoćnice, kratko je komentirala svoju ulogu.

- Igram Ivorovu pomoćnicu, asistenticu. I dalje vam ništa više neću reći - kaže Krivec. Predstava je obogatila drugi dan FAK-a u Slavonskom Brodu, donoseći publici dašak misteriozne priče o slavnoj opernoj divi. Plusportal