Prizor iz filma "Naša djeca"
prizor iz filma
26.8.2024., 18:52
POČINJE LIBURNIA FILM FESTIVAL U OPATIJI

Festival će otvoriti obiteljski film “Naša djeca” Silvestra Kolbasa

Liburnia Film Festival se od 27. do 31. kolovoza održava u Opatiji na nekoliko festivalskih lokacija. Publika će kroz pet festivalskih dana moći pogledati 37 dokumentarnih filmova (26 u konkurenciji za osam festivalskih nagrada i 11 u popratnom programu), sudjelovati u razgovorima s autorima filmova, tribini o militantnom kinu i montažerskom case studyju filma “El Shatt - nacrt za utopiju” ili zaplesati uz nekog od pet DJ-eva.

Na Ljetnoj pozornici Opatija svoje mjesto izvan konkurencije pronaći će i festivalske premijere dvaju filmova nastalih u produkciji Restarta, točnije Restartove Škole dokumentarnog filma. “Cijeli dan nisam stala” Klare Berdais donosi isječke iz svakodnevice kulturne radnice te problematizira uvjete i načina rada nezavisnog kulturnog sektora, a u “Sretna Nova godina” Margarite Vlaović bavi se vlastitom depresijom i pokušajem samopomoći. Filmski program LFF-a u subotu, 31. kolovoza, zatvara posebna projekcija dugometražnog filma “Grandpa Guru” Silvija Mirošničenka, koji prati frontmena benda Kultur Shock, Srđana Ginu Jevđevića i njegov glazbeni put, od Sarajeva do Seattlea, nakon čega slijedi dodjela nagrada i koncert srpskog trija Igralom koji spaja rock’n’roll s world musicom, istočnjačkim melosom i afričkim elektroničkim bluesom.

Žiri čine Marina Burić, producentica IDFA Foruma, industrijskog dijela najvećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma IDFA i suradnica brojnih drugih domaćih i međunarodnih festivala, Danijel Pek, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala i producent brojnih dokumentarnih i igranih filmova, Boris Poljak, višestruko nagrađivani snimatelj, direktor fotografije i redatelj, Vjeran Šalamon, multimedijalni umjetnik, skladatelj i dizajner zvuka te Melita Vrsaljko, nagrađivana angažirana novinarka portala Faktograf i redateljica prošlogodišnjeg pobjedničkog filma “Knin-Zadar”. Član Hrvatskog društva filmskih kritičara i FIPRESCI-ja Nino Kovačić dodijelit će nagradu kritičara “Dragan Rubeša”.

Na velikom opatijskom platnu naći će se i filmovi s ironičnim pogledom na svakodnevicu, izrazito zanimljivim protagonisti(ca)ma te kao i uvijek filmovi socijalne tematike - od gubitka posla do gubitka stečenih prava. Festival će otvoriti obiteljski film “Naša djeca” Silvestra Kolbasa, koji će biti tek prvi film toga dana koji propituje obitelj, obiteljske obrasce i odnose. Drugi festivalski dan u fokus će staviti prolaznost, a među naslovima treba istaknuti dvije hrvatske premijere - “Neptunova nevera” Katarine Stanković o izgradnji i pokušaju zaštite kulturno-industrijske baštine na otoku Visu te “Motel” Filipa Mojzeša, koji donosi priču o devastiranom motelu Plitvice, te “Galeb” Davida Lušičića, koji prikazuje rekonstrukciju jednog od najkontroverznijih brodova u novijoj riječkoj povijesti, broda koji je odigrao presudnu ulogu u promoviranju Pokreta nesvrstanih. Treći festivalski dan među ostalim donosi i projekciju hrvatskog kandidata za Europsku filmsku nagradu u kategoriji kratkometražnih filmova “Radije bih bila kamen” Ane Hušman. Svjetsku će premijeru imati esej Marija Papića “Mjesto gdje govor šuti”, a večer će zatvoriti “Što da se radi?” Gorana Devića o propasti Tvornice vagona Gredelj. Četvrti dan ponudit će plejadu sjajnih protagonistica i protagonista - od aktivistice Tinke koja pomaže migrantima na riječkom kolodvoru (“U tranzitu”, Lucija Brkić), Kosovara Dritona koji živi u crveno-bijelo-plavoj kući (“Hrvatska kuča”, Toni Jelenić), mladog transmuškarca Tea i njegove inspiracije i podrške Valentine (“Grand Prize”, Anja Koprivšek) do najvjernijih gledateljica i najsmješnijih kritičarki turskih sapunica Eme i Maje (“1001 noći”, Rea Rajčić). T.K. n