19.08.2023., Koprivnica - Na prostoru Starog grada i Bedema traje Renesansni festival, nadaleko poznata medjunarodna srednjovjekovna manifestacija koja se smatra najboljom u Hrvatskoj. Vrhunac veceri bio je scenski prikaz nocnog napada na Grad kada su se Koprivnicanci uspjesno obranili od razbojnika Photo: Damir Spehar/PIXSELL
PIXSELL/DAMIR ŠPEHAR
25.8.2024., 18:04
18. KOPRIVNIČKI RENESANSNI FESTIVAL

Ove godine tema - lakrdijaštvo

Koprivnički Renesansni festival održan je proteklog vikenda na bedemima, gdje se predstavilo više od tisuću sudionika iz 15 zemalja Europske unije, ali i drugih država. Ove godine kao noseća tema izabrano je lakrdijaštvo, a sadržaj je, kao i do sada, prilagođen svim dobima. Mogle su se pratiti borbe vitezova, razgledati brojne simulacije života prije nekoliko stoljeća, degustirati hrana i piće spremana prema recepturi srednjovjekovnih kuhara, a svoj obol dat će i razni obrtnici. Posjetitelji su imali priliku razgledanja replika oruđa, oružja i ostalih predmeta razdoblja koje predstavljaju.
Primjerice, srednjovjekovne tabore postavile su viteške skupine iz Italije, Slovenije, Slovačke, Latvije, Češke, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Izraela, BiH i Hrvatske. Svi su oni pripremili i nastupe koji su prethodnih godina plijenili pozornost posjetitelja. Manifestacija u kojoj ne nastupa ni jedna estradna zvijezda privuče i do 50.000 posjetitelja. To je jedina ekološka manifestacija u Hrvatskoj i jedna od prvih u Europi na kojoj je zabranjena upotreba plastike.