Valter Milovan Maer
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
25.8.2024., 18:01
OSJEČKO LJETO KULTURE 26. KOLOVOZA

Nagrađivani istarski kantautor Maer donosi svoje morske priče iz davnina

U sklopu Osječkog ljeta kulture u ponedjeljak, 26. kolovoza, u Sakuntala parku u 19 sati organizira se predstava "Štorije z mora", odnosno "Priče iz mora" Valtera Milovana, poznatog pod umjetničkim imenom Maer. Ta vrhunska kombinacija kazališne predstave i akustičnog koncerta već je proputovala Zagreb, Pulu, Rijeku i Ljubljanu, a sada i Osječani imaju priliku uživati u poeziji dalekih krajeva.

Izmjenično kroz monologe i svoje pjesme nagrađivani istarski kantautor i sveučilišni docent Valter Milovan Maer otkriva nam različite štorije, ponajviše istarske, ali i mediteranske priče iz Istre, Dalmacije, Austro-Ugarske, Italije, iz prošlih vremena i današnjice. Maerova djela vjerno će pratiti i Vedran Grubić na gitari. U programu se izmjenjuju različiti jezici, hrvatski, talijanski i engleski, kao i dijalekti, čakavski i istromletački, na pola puta između kazališta i kantautorske tematike, ističući svima razumljivu općeljudsku tematiku.

Doc. dr. sc. Valter Milovan rođen je u Puli 1975. Na Odsjeku za talijanistiku Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli predaje kolegije iz talijanske književnosti i kulture, a javnosti je poznat i kao kantautor pod umjetničkim imenom Maer. Napisao je više znanstvenih članaka, pisao je i o Pieru Paolu Pasoliniju (studija Bilješke o Pasoliniju), objavio je izbor Pasolinijevih pjesama i dvije Pasolinijeve tragedije, "Calderón" i "Svinjac" (2022.), bio je i novinar kulture u Glasu Istre. Objavio je i dva istarska dijalektalna rječnika, autor je Hrvatsko-talijanskog razgovornog priručnika te suautor Rječnika roverskih i okolnih govora. Objavio je više glazbenih albuma "Neradni dan" (2012.), "Hereza" (2018.), "Žuti bog" (2020.) i "Yeah, Right" (2023.). Album "Hereza", nastao u suradnji s Liviom Morosinom, bio je nominiran za Porina u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe 2018., a s pjesmom "Kamioncin" osvojio je nagradu za najboljeg kantautora na Čansonfestu u Kastvu 2023.