Sipar d.o.o.
25.8.2024., 17:33
PROMOCIJA U ČEMINCU

“Baranja - putopis” Mirka Hunjadija na Salašu Ipša

Promocija trećeg izdanja knjige "Baranja – putopis" pokojnog Mirka Hunjadija, u nakladi Sipar d.o.o. i obitelji Hunjadi, održat će se u srijedu, 28. kolovoza ove godine, na Salašu Ipša u Čemincu s početkom u 18 sati. Više od 30 godina čekalo se novo, treće, izdanje jednog od ponajboljih putopisa o Baranji, čiji se ulomci danas sve češće koriste i u turističke svrhe. Knjiga je putopisni opis svih baranjskih sela i naselja, šuma i vinograda, Banskog brda i Kopačkog rita te običaja narodnog života, od kojih su, nažalost, neki ostali dokumentirani samo na papiru. Bit će to prigoda da se predstavljanjem novog izdanja ovog putopisa o Baranji obilježi i 82 godine od rođenja Mirka Hunjadija, 28. kolovoza 1942. u Vinkovcima.

O književniku i djelu govorit će Andrea Ipša, Dubravko Marijanović, Vlasta Markasović, Josip Cvenić u Mislav Matišić. Ulomke iz knjige "Baranja – putopis" uprizorit će prvak Drame HNK-a Osijek Ivan Ćaćić, a u glazbenom dijelu predstavljanja sudjelovat će Filip Golubov Car na gajdama, Sven Ipša na gitari, Kristian Boni na violini te Vlatka Ipša Šimunjak i Marija Ivanković Golubov kao vokali. Hunjadi je studij jugoslavistike i psihologije završio na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1967. Od rujna 1968. do travnja 1991. bio je profesor Gimnazije i Centra za usmjereno obrazovanje u Belom Manastiru. Pjesme, prozne tekstove, književne i likovne prikaze objavljivao je od 1966. u nizu časopisa i listova. Njegove pjesme u izboru Vladimira Rema uvrštene su u antologije Zaljubljenici Cibalae i Slava Panonije. Nagrađen je 1974. u Osijeku 1. nagradom za priču na natječaju Glasa Slavonije, a u Slavonskoj Požegi 1. nagradom za kratki prozni tekst na natječaju časopisa Traženja i Požeškog lista. U rodne Vinkovce vratio se 1991. i u vrijeme Domovinskog rata radio kao ravnatelj Novosti Radiopostaje Vinkovci i Vinkovačkog lista. Od 1992. bio je profesionalni urednik Slavonske naklade Privlačica u Vinkovcima. Uredio je knjige 1 do 50 Biblioteke Slavonica.

Posljednje godine života proveo je u Belom Manastiru. Tu je i umro, 6. siječnja 2017., a pokopan je, prema svojoj želji, na Gradskom groblju u Vinkovcima.