Slučaj vlastite pogibelji

Slučaj vlastite pogibelji

22.8.2024., 14:33
KNJIŽARA NOVA O PRODAJI KNJIGA LJETI

Osječani najviše kupuju novi Novakov roman

Osim popularnih naslova beletristike, čitatelje zanimaju i druge teme, među kojima prednjače putovanja i psihologija

Paklene temperature nedavno su dosegle svoj maksimum, pa većina Osječana dane provodi u kući i obvezno uz klimu. Bez obzira na to je li riječ o plaži uz more ili Dravu, slobodno vrijeme možemo iskoristiti na produktivan način, stoga smo odlučili provjeriti kojih se to pet knjiga najviše čita ovoga ljeta.

Na prvom mjestu u knjižari Nova našao se roman Kristiana Novaka "Slučaj vlastite pogibelji", koji prati sumnjivu smrt mladog policajca. Teme koje se isprepleću su korupcija, moral, zakon, ljubav i borba pojedinca sa sustavom, a glavna nit vodilja satkana je u dvije rečenice: "Pravda se tiče svakoga, ili nije pravda. Ako se slučaj pogibelji pravednoga tiče samo njega, s njim umire i pravda sama."

14.09.2022., Zagreb- Kristian Novak, knjizevnik i jezikoslovac, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Kristian Novak, knjizevnik i jezikoslovac, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

PIXSELL

Drugo mjesto zauzela je poznata književnica Ivana Šojat s djelom "Rogus". U središtu priče je osječka arheologinja Angelina Pavković, koja istražuje slučaj posljednje spaljene vještice u Osijeku 1738., prezimenjakinje Anice Pavković. Ivana Šojat u romanu fascinantno spaja dva svijeta, dva Osijeka, suvremeni i barokni, te pripovijeda o ženama koje se i danas kao prije gotovo tristo godina jednako bore za svoje pozicije u muškom svijetu.

Sasvim drukčiji vodič Anthonyja Bourdaina i Laurie Woolever, "Put oko svijeta", nalazi se na trećem mjestu. Inteligentan i bez dlake na jeziku, Bourdain je o svakome kraju imao što ispričati kako bi pružio povijesni kontekst i pokazao zašto mu je neko mjesto priraslo srcu. Taj pravi gastronomski vodič popraćen je i ilustracijama više od 250 lokala, restorana i hotela. Prekaljeni putnici i svi željni novih spoznaja na jedinstveni način sada mogu iskusiti svijet onako kako ga je doživio omiljeni putoholičar.

U ZAGREBU NAJPOPULARNIJI ZAFON

U zagrebačkim knjižarama traže se naslovi različitih žanrova i tematika. Ljeti ima i više stranih kupaca, javlja HRT.

- Među popularnijim naslovima ove godine, tj. ovoga ljeta, svakako je ponovljeno izdanje trilogije Magle Carlosa Ruiza Zafona i novi roman “Sira” španjolske spisateljice Marie Duenas. Tu su i hrvatski autori, koji su jako popularni, poput Ante Tomića, Jurice Pavičića, Kristiana Novaka - ističe Nikola Cerovac, voditelj knjižare.

Posljednjih nekoliko desetljeća knjige Roberta Greenea postale su životni orijentir milijunima ljudi diljem svijeta, stoga se ne treba čuditi da su se na popisu našli i "Zakoni ljudske prirode". Taj briljantni poznavatelj ljudske psihologije u knjizi otkriva tajne razumijevanja ljudskog ponašanja, motivacije i unutarnjih nagona kako bi podučio čitatelje da ovladaju svojim emocijama i steknu samokontrolu. Čini se da neki doista nastoje promijeniti vlastite negativne obrasce koji ih sputavaju da potpuno realiziraju svoj potencijal.

Kao šećer na kraju, na popisu najčitanijih knjiga ovoga ljeta nalazi se i najvažnija knjiga o osamdesetima: “Kronika sretnih trenutaka” Snježane Banović. Na stranicama te intimne knjige susrećemo Branimira Džonija Štulića i sva druga lica s omota albuma i novinskih stranica, od Gorana Bregovića i Slavenke Drakulić do Stipe Šuvara. Snježana Banović toplo i nježno opisuje vrijeme koje je stvorilo i nju i nas, vrijeme u kojem su glazba, film, kazalište i izložbe bili najvažniji na svijetu. n