Indust-bag

Indust-bag

BRUNO JOBST
19.8.2024., 07:00
OLJK: Dokumentarac “100dB Indust-bag”

Goran Rem: Punk-priča je kratka, ali dubine je romana

Djelomično je sniman u Osijeku i uvršten je na Punkfilmfest u Berlinu

Priču estetike otpora ispričali su punkerski gosti Osječkog ljeta kulture na krovu Kulturnog centra. Nezavisni doku-filmaši Gregor Bauman i Jaka Terpinc predstavili su film "100dB Indust-bag" o glazbenoj punk-skupini iz Metlike, a podij je zapalio i sam Indust-bag svojim najvećim hitovima.

Ostali sjajni

Nakon projekcije dokumentarca održan je razgovor sa suautorima filma i tekstopiscem, pjevačem i gitaristom benda Goranom Jarnevičem, uz moderaciju književnog i medijskog kritičara Gorana Rema.

Osijek, 16. 08. 2024., KC - krov, nezavisni dokumentarni filmaši, dokumentarac, razgovor, punk skupina Indust bag, RemSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

- Indust-bag voli posebnost, oštar je i pojedinačan. Jarnevič jasno govori o svijetu oko nas, ne voli autoriitet, instituciju i sistem. Nisam mogao odoljeti užitku da njegovu književnost ne prenesem iz slovenskog u hrvatski jezik. Apstrakcija je njegov najveći talent. On točno cilja na političke, društvene i običajne geste i ima tu dimenziju apstraktnog, koja drži svaku njegovu pjesmu na okupu. Punk-priča je kratka, ali dubine je romana. Indust-bag je jedan od rijetkih koji su uspjeli ostati sjajni, mali, iskreni bend sačuvan od kapitalističke ideje i scene - naglašava Rem.

Dokumentarac "100dB Indust-bag" djelomično je sniman u Osijeku i uvršten je u glavni program Punkfilmfesta u Berlinu nadolazećeg listopada. Film prati priču o bendu dok je 45 godina dominirao Slovenijom, od samih početaka pa sve do vrhunca karijere i poslije.

BRUNO JOBST

- S poezijom sam počeo u srednjoj, čak me i otac nazvao po Ivanu Goranu Kovačiću. Probili smo se upravo u Ljubljani, gdje su se organizirali glazbeni festivali. Nismo bili punkeri cijeli tjedan, već samo vikendom, kako bismo završili obrazovanje. Imali smo dobru scenu s Ljubljanom, posebice s Idrijom, a jedno od dražih sjećanja je koncert u Ljubljani uz masu punkera i fantastičnu energiju. Dobili smo pposlije ponudu za album, ali sam morao otići u vojsku, no tamo sam pisao najbolje pjesme. Ne volim tradicionalizam, oduvijek stojim protiv autokracije, tako da je naš bend bio više metaforični i poetski - govori Jarnevič.

Osijek, 16. 08. 2024., KC - krov, nezavisni dokumentarni filmaši, dokumentarac, razgovor, punk bskupina Indust bagSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Ipak, 1986. godine nestala je slovenska scena raspadom bivše države, ali bend je nastavio punom parom sve do 1993., a zatim nastavio kao trio sve do danas. Zbog neumornog truda i talenta benda postali su prava zrela glazbena skupina sa svrhom. Turneja po Jugoslaviji definitivno im je ostala u pamćenju, pogotovo svirke u Sarajevu, Subotici, Zagrebu i Beogradu, a u hrvatskom tisku pisalo je "ako se želi čuti nešto novo - ide se na Indust-bag".

- Treba imati dobre prijatelje za 40 godina benda, vidjeli smo kako se mnogi raspadaju zbog malih stvari. Nas i dalje veže zajednički prostor, podrum u kojem sviramo svih ovih godina, a koji je nekada bio mladenački klub. Imali smo i vježbe i koncerte tamo, no punk se i danas živi. Imamo komfor u Metliki, kada imaš fanove, imaš sve što ti treba. Veliko hvala i Osijeku na prilici. Kod vas je sve toplo, pogotovo ljudi - dodaje Jarnevič.

Osijek, 16. 08. 2024., KC - krov, nezavisni dokumentarni filmaši, dokumentarac, razgovor, punk skupina Indust bag, Jaka Terpinc; Gregor BaumanSNIMIO BRUNO JOBST

Jaka Terpinc i Gregor Bauman

BRUNO JOBST

Velika čast

Stvarali su razne antiratne i političke dark te pop-punk albume, radili su glazbu za brojne dokumentarce, a njihovi su tekstovi s temama o otuđenosti i neiskrenosti reflektirali društvene događaje svih 40 godina. Uza sve to, nikada nisu imali menadžera niti su podilazili drugima. Do snimanja dokumentarca o bendu došlo je na pravi filmski način, kada se Gregor Bauman našao s Goranom Jarnevičem u želji da naprave videospot.

BRUNO JOBST

- Pozvao sam ga u Ljubljanu, nakon tri do šest piva videospot je zaboravljen i zbog količine arhiva odlučili smo se za dokumentarac. Informacija je ubrzo došla do medija i shvatili smo da je odluka zapečaćena. Sve smo radili samo Terpinc i ja, snimali razgovore i pisali. Uloženo je oko 1000 eura, od kojih je 500 išlo na piće, a 200 je bez šale otišlo u osječkom Grejpu. Ako želiš napraviti dobar film i ako imaš interes, ne trebaju ti milijuni. Svaka čast Osijeku, ja sam se totalno zaljubio u njega iako sam tek treći put ovdje. Zaista sam zahvalan što sam imao privilegij i čast napraviti film o omiljenom punk-bendu iz Slovenije - govori Bauman, suautor i rock-kritičar.

Osijek, 16. 08. 2024., KC - krov, nezavisni dokumentarni filmaši, dokumentarac, razgovor, punk bskupina Indust bag, Gregor BaumanSNIMIO BRUNO JOBST

Gregor Bauman
 

BRUNO JOBST

Suautor filma i profesionalni scenarist Jaka Terpinc bio je zadužen za uređivanje niskobudžetnog dokumentarca.

- Prednost je što sam se oduvijek bavio novinarstvom radeći za kompjuterske časopise, jer me to naučilo digitalnoj montaži i pomoglo u stvaranju filma bez neke velike pomoći. U krizi srednjih godina neki kupe markice, a neki prave filmove u garaži. Sve smo radili intuitivno. Presretan sam, čast mi je i zadovoljstvo, hvala Osijeku što nas je tako lijepo primio - rekao je Terpinc.