TRICK - PRIČA O JEDNOM PSU
PROMO
19.8.2024., 16:18
AUTOR JE VELIKI FULVIO TOMIZZA

Dječja knjiga “Trick - priča o jednu psu” sad i na hrvatskom

Gradska knjižnica Umag predvođena ravnateljem Nevenom Ušumovićem, koji je i sam vrstan pisac i urednik, uvelike se brine o očuvanju, promidžbi i prezentaciji opusa Fulvija Tomizze. Ovaj su se put posvetili malo drukčijoj tematici - knjizi za djecu i mlade, odnosno prijevodu knjige "Trick priča o jednom psu" (u originalu "Trick storia di un cane"). Zahvaljujući izvrsnoj prevoditeljici Loreni Monici Kmet, koja je potpisala neke važne prijevode i uvelike radi na približavanju, prožimanju i interakciji jezika i kultura s dviju obala Jadrana, te stručnoj redakturi isto tako vrsne talijanistice i prevoditeljice Sanje Roić, uz vrlo moćne i snažne ilustracije Manuela Šumberca, svjetlo dana ugledala je ova zanimljiva knjiga, tiskana u suglasnosti s Grandi & Associati iz Milana, gdje je objavljen autorov original. Poznavajući cjelokupan Tomizzin opus, može se istaknuti da njegovo stvaralaštvo za djecu nije toliko poznato, iako je ponešto pisao i za tu dobnu kategoriju. No sam spomen Tomizze odmah priziva na djela koja kao lajtmotiv imaju convivenzu, odnosno suživot, usmjeren dakako u njegovim djelima na etičku dimenziju međuljudskih odnosa. Sve je to odredilo njegovo publicističko i književno stvaralaštvo.

U toj knjizi na stotinjak stranica priča o psu, kreirana na fantastičan način, gdje se taj pas pojavljuje, nestaje, ponovno pojavljuje i pomaže protagonistima, korespondira i s pričom o jednoj mladoj obitelji, a to je i priča o pograničnim područjima, o Trstu i o njegovoj složenoj povijesti. Priča je, iako napisana za najmlađe, puno dublja, kreirana stilom svojstvenim Tomizzi, uz snažnu narativnu komponentu, gdje nema puno radnje, što se tiče dinamike radnje, ali gdje je svaka rečenica, svaka riječ itekako važna, puna simbolike, metafora, bogata jezika. Štivo koje će pažljiviji čitatelj višestruko iščitavati pažljivo prodirući do semantičkih slojeva jezika, do bita narativnog tkanja.

Sam pas ima brojna obilježja likova iz bajki, jer pomaže cijeloj jednoj obitelji - majci, ocu i sinu, kada to najmanje očekuju, jednostavno se pojavi i nestane. Nije to onaj magični realizam, premda ima sličnosti i s time, već je to nešto snažnije, dublje, svojevrsni psihološki realizam.

Zanimljiva je i paralela između figure psa Tricka, koji traži dom, obitelj, toplinu i želje protagonistice da se realizira kao majka. Upravo zbog toga to je štivo koje se iščitava više puta, a gdje je prisutna, ne uvijek izravno, i neka poveznica s Istrom i njezinim prirodnim ljepotama, što je vidljivo i u bajkovitoj poetici. I ime protagonista je znakovito - Trick, trik, pravi trik, čarolija.

Puno knjiga za djecu ima za protagoniste životinje, a premanekima su snimljeni i filmovi. No ovdje, za razliku od većine knjiga za djecu, cijela misao, cjelokupna naracija puno je dublja, u Tomizzinu smislu i stilu. Urednik je Neven Ušumović, a lektorice Tihana Dežjot Alessio i Ivana Martinčić. Djelo je tiskano uz financijsku potporu Grada Umaga i Istarske županije.