izložba o đerdanima

izložba o đerdanima

promo
18.8.2024., 18:55
MUZEJ U POŽEGI

Nova izložba “Nek’ đerdani pozvekuju”

Gradski muzej Požega u suradnji s Muzejom grada Pakraca početkom rujna organizira izložbu "Nek' đerdani pozvekuju", koja će predstaviti tradicijski nakit Požeško-slavonske županije. Ta izložba, osim što je posveta ljepoti i umijeću izrade tradicijskog nakita, ima za cilj osvijetliti važnost očuvanja kulturne baštine tog kraja. Inicijativa za organizaciju izložbe proizišla je iz želje da se šira javnost upozna s tim važnim dijelom tradicijske baštine. S tom željom krenulo se u istraživanje i održavanje radionica izrade i rekonstrukcije narodnog nakita u Požegi i Pakracu. Rekonstrukcija ogrlica rađena je prema malobrojnim očuvanima originalnim primjercima i starim fotografijama. U Pakracu su bile poznate po nazivu kajice, a u požeškom su se kraju nazivale đerdani, nazivom koji se inače upotrebljavao općenito za sve vrste ogrlica od staklenih perlica.

Ti komadi nakita nisu samo ukrasni; oni utjelovljuju stoljetnu baštinu, prenošenu kroz generacije kao simboli identiteta, umijeća izrade i obiteljskog ponosa. Obično ručno izrađeni, đerdani imaju zamršen dizajn odražavajući lokalne običaje i estetske vrijednosti. Nošenje đerdana može značiti više od samog modnog odabira; to može biti iskaz pripadnosti, povezanosti s korijenima i slavljenje zajedničkog kulturnog nasljeđa. U moderno doba, dok modni trendovi evoluiraju, đerdan ostaje cijenjen modni dodatak koji spaja staro s novim i nastavlja priču o narodnoj kulturi.

Izložbu pripremaju stručnjakinje Dubravka Matoković iz Gradskog muzeja Požega i Jelena Hihlik iz Muzeja grada Pakraca, koje će posjetiteljima pružiti priliku da saznaju više o tradicijskom kićenju i ukrašavanju. Na izložbi će posjetitelji moći otkriti bogatstvo i raznolikost tradicijskog nakita Požeško-slavonske županije te saznati više o procesima njegove rekonstrukcije i očuvanja. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da posjete izložbu i sudjeluju u očuvanju tog vrijednog dijela hrvatske kulturne baštine.