SUZANA ŽUPAN
16.8.2024., 08:05
Đakovački kulturni krug

Ususret 15. Danima Luke Botića: U 14 programa 50 sudionika, u Đakovu, Splitu i Kaštelima

Dio programa održat će se i u Trnavi, pokraj Đakova, u školskom obrtu đakovačke SSŠ Antuna Horvata

U spomen na Luku Botića (Split, 1830. - Đakovo, 1863.), ali i na veze između dalmatinskih i slavonskih književnih krugova, prije 15 godina pokrenuti su Dani Luke Botića, s prigodnim programom u kojem se kombiniraju književni događaji, stručna izlaganja, likovne izložbe i glazbeni sadržaji. Ove godine priređuje se 14 različitih programa s više od 50 sudionika.

Organizator je Đakovački kulturni krug, organizator kaštelanskog programa Udruga za revitalizaciju sela Opor-Botići Kaštela, a suorganizatori pojedinih događaja su Društvo hrvatskih književnika - Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, Brodski kulturni krug, Panonski institut Pinkovac (Austrija), Rock klub King Đakovo, Spomen-muzej biskupa Strossmayera Đakovo i Croatica nonprofit kft. Budimpešta. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i medija RH, Osječko-baranjska županija i Grad Đakovo.

- Specifičnost manifestacije je što se odvija u dvije udaljene županije i nekoliko gradova i manjih mjesta. Ove godine manifestacija počinje 19. kolovoza u rodnom Botićevu Splitu, kod spomenika Luke Botića, gdje će se položiti vijenac i govoriti Botićevi stihovi posvećeni Splitu i Dalmaciji. Program se nastavlja u Kaštel Lukšiću, u dvorcu Vitturi, u kojem je središnji program posvećen književnosti i jezičnoj baštini gradišćanskih Hrvata te prisjećanju na petnaest dosadašnjih izdanja ove manifestacije - kaže uime Đakovačkog kulturnog kruga Mirko Ćurić, predsjednik DHK - Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog.

Najbogatiji programski dio održava se, kao i svake godine, u Đakovu. Počinje u Rock klubu King izvođenjem poznate Botićeve pjesme Tri muke bjeguncima i prisjećanjem na 15 dosadašnjih izdanja Dana Luke Botića.

Slijedi predstavljanje novih knjiga objavljenih u slavonsko-baranjsko-srijemskom kulturnom prostoru u prvom dijelu 2024. godine: Nikola Tordinac: Narodne popijevke, bećarci i poskočnice iz Slavonije i Srijema; iz rukopisne ostavštine, IX. knjiga Sabranih djela Nikole Tordinca (Đakovo, 2024); Ivan Stipić: Ivana Brlić Mažuranić u svjetlu kritike svoga vremena prigodom 150. obljetnice rođenja (Osijek/ Slavonski Brod, 2024); MIRKO ĆURIĆ: Kako napisati roman prema uputama velikih romanopisaca (Đakovo, 2024); Darija Mataić Agičić: Knjige i lica (Đakovo/Slavonski Brod, 2024).

- Središnji program prve večeri su pjesničke posvete Luki Botiću uz sudjelovanje dvadesetak pjesnika i pjesnikinja iz Slavonije. Nazočna publika izabrat će troje najboljih koji će primiti priznanja 15. Dana Luke Botića za najbolje pjesme. Na smrtni dan Luke Botića, 22. kolovoza, na Gradskom groblju u Đakovu u 10 sati održat će se prigodni program Sjaj nam sunce domovini slatkoj - 161 godina od smrti Luke Botića (22. kolovoza 1863. - 22. kolovoza 2024.). Položit će se vijenci na grobnicu Luke Botića uz prigodno govorenje Botićevih stihova - kaže Ćurić.

Program će se nastaviti u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera u 11 sati, gdje će najprije Timea Šakan Škrlin, ravnateljica nakladničke kuće Croatica iz Budimpešte, predstaviti nova izdanja, a središnji događaj svakako je otvaranje izložbe fotografija kiparskih radova Vatroslava Donegenija, prigodom 125 godina od smrti (1899. - 2024.), pod nazivom Strossmayerov kipar. Izložbu priređujemo u okviru 15. Dana Luke Botića, manifestacije koja se prisjeća još jednog umjetnika, koji je s obala Jadrana, iz Rijeke, pristigao u Slavoniju, u Đakovo, i tu pod utjecajem biskupa Strossmayera stvorio zapažen opus, poglavito u Strossmayerovoj katedrali.

Završnica 15. Dana Luke Botića održat će se u Trnavi kod Đakova, u Agroturističkom praktikumu i vinogradu Srednje strukovne škole Antuna Horvata. Predstavit će se projekti Srednje strukovne škole Antuna Horvata: Virtualna šetnja Agroturističkim praktikumom i vinogradom u Trnavi te projekt Arheolozi Jučerašnjeg svijeta, a na kraju je prigodno kušanje torte Donegani, nastale u čast kiparu Vatroslavu Doneganiju, koja je postala i gastronomsko-kulturni suvenir Đakova. n