Osijek, 26. 04. 2024., Stara pekara, 100 tamburasa, Sokacka rapsodija, proba, tamburaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
16.8.2024., 23:24
Hrvatski tamburaški savez

Javni poziv za nove skladbe tamburaških orkestara

Hrvatski tamburaški savez (HTS) u Osijeku raspisuje Javni poziv za nove skladbe namijenjene koncertantnim tamburaškim orkestrima uz solo tamburu. Rok za podnošenje prijave je do 10. siječnja 2025.

HTS u Osijeku tim javnim pozivom potiče skladanje suvremene umjetničke glazbe kojom se promovira novi repertoar za koncertantne tamburaške orkestre i solo tamburu, a nadasve obogaćuje glazbena literatura i koncertni program 48. Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku 2025. Skladbe koje povjerenstvo ocijeni s najviše bodova stimulirat će se iznosom od 700 € neto i uvrstiti u skupinu predložene literature za festivalske izvedbe na 48. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku, na kojemu će biti praizvedene. HTS u Osijeku odabrane će skladbe tiskati u ediciji "Tambura pannonica de Mursa". Hrvatski tamburaški savez u Osijeku stječe pravo javnog izvođenja i objavljivanja skladbi koje su ostvarile poticaj bez naknada autorima i izvoditeljima.

Skladbe trebaju udovoljiti sljedećim zahtjevima: moraju trajati od 4 do 6 minuta; moraju imatu visoku umjetničku vrijednost partiture u kojoj dominira vješto korištenje akustičkih mogućnosti tamburaških instrumenata i solo tambure, kao i njihov međusobni odnos te specifična zvučna slika koncertantnog tamburaškog orkestra. Skladbe ne smiju biti prethodno javno izvedene, tiskane ni nagrađivane. Partiture se pišu za tamburaški orkestar s deset (10) tamburaških dionica i za solo tamburaški instrument, i to solo tambura - bisernica ili brač, ili čelo, ili bugarija, ili berda.

Skladbe se prijavljuju isključivo pod šifrom. Notni materijali pristigli na javni poziv vraćaju se autorima na zahtjev. Skladatelj može prijaviti maksimalno dvije skladbe na javni poziv.

Prijavljene skladbe ocjenjivat će povjerenstvo koje će imenovati Hrvatski tamburaški savez u Osijeku. Uzimajući u obzir kvalitetu skladbi prijavljenih na javni poziv, kao i raspoloživi proračun javnog poziva, povjerenstvo može donijeti prijedlog i o dodatnim poticajima. Aiko prijavljene skladbe ne udovoljavaju kriterijima, povjerenstvo može donijeti prijedlog o smanjenju broja poticaja. Odluke povjerenstva su konačne i nepromjenjive.

Prijava sa svim sadržajnim elementima šalje se na adresu elektroničke pošte [email protected] s naznakom Prijava skladbe na javni poziv. Rezultati javnog poziva objavit će se u siječnju 2025. na web-stranici www.htso.hr, kao i skladbe i njihovi autori. Više informacija o javnom pozivu moguće je dobiti na e-adresi [email protected]