Gosti željni prekrasne prirode uz kulturne znamenitosti - za dvije će godine moći uživati u novouređenom - jedinstvenom dvorcu i pripadnom arboretumu Opeka. U Marčanu, mjestu nedaleko od Varaždina
HRT
15.8.2024., 15:09
BIO JE GOTOVO PROPAO OBJEKT

Hrvatski Versailles dobit će novo ruho

Gosti željni prekrasne prirode uz kulturne znamenitosti - za dvije će godine moći uživati u novouređenom, jedinstvenom dvorcu i pripadnom arboretumu Opeka. U Marčanu, mjestu nedaleko od Varaždina, nakon dvije godine pri samom je kraju obnova gotovo propalog objekta, javlja HRT. Na redu je već - revitalizacija arboretuma, prvog zaštićenog spomenika parkovne arhitekture u Hrvatskoj.

Prije dvije godine počela je obnova gotovo nestalog dvorca. Podignuli su ga Keglevići u 17. stoljeću, naslijedili Draškovići, a tek grofovi Bombelles oblikovali ga u jedan od najljepših europskih dvoraca. Ovih dana, uz mnoge obrtničke završne radove, sjaj mu daruju i restauratorice.

- Ono čime se mi bavimo kroz ovih gotovo godinu dana je, znači, rekonstrukcija kamenih ili nedostajućih elemenata, kojih je, kao što se vidi, jako puno nedostajalo - rekla je Jana Sirišćević, restauratorica iz Splita.

Postavljaju se kasetirani stropovi, baš kao u doba kad su Bombellesi u dvorcu ugošćivali plemstvo i kraljeve svoga vremena.

- Nakon 350 godina dvorac, koji se spominje prvi put 1674. godine, dobiva svoj novi sjaj, a i novu namjenu. Naime, u njemu će biti smješten Centar kompetentnosti u poljoprivredi. Cijela investicija, kad govorimo o obnovi dvorca i uspostavi Centra, koštat će oko 18 milijuna eura - kaže varaždinski župan Anđelko Stričak.

S pomoću europskog, državnog i županijskog novca financirat će se i novi projekt - "Arboretum Opeka - održiva zelena destinacija", za koji je odobreno nepovratnih šest i pol milijuna eura.

- Revitalizacijom samog parka, revitalizacijom šetnica, ovih staza, kompletnog mobilijara kluba, svega onog što će biti obnovljeno i pripremljeno za turiste u prvi će plan doći park, bit će na nivou definitivno europskih parkova koji na sličan način funkcioniraju - kaže Goran Mališ, direktor TZ-a Varaždinske županije.

Uskoro počinje izrada katastra za svako od 2900 stabala i grmova koje je grof Marko Bombelles donosio s dalekih putovanja. Na 23 hektara niknut će osam tematskih cjelina - od infotočke u vrtlarovoj kući do povrtnjaka, senzorskog vrta za osobe s teškoćama, prenamjene bazena, jezerca i iznenađenja za najmlađe.