MUZEJ ZABORAVLJENIH PRIČA U ZAGREBU
hrt
13.8.2024., 16:12
MUZEJ ZABORAVLJENIH PRIČA U ZAGREBU

Podsjeća na bogatu baštinu hrvatske usmene predaje

Posjetitelji mogu zaviriti u svijet starohrvatske mitologije

prema viziji našeg poznatog ilustratora Zdenka Bašića

Zagreb je dobio novi tematski muzej. Ljubitelji mašte i fantazije u Muzeju zaboravljenih priča moći će zaviriti u svijet starohrvatske mitologije prema viziji našeg poznatog ilustratora Zdenka Bašića. Naša ekipa provjerila je koje nas sve zanimljivosti u njemu očekuju.

U središtu Zagreba, u Ilici, prvi posjetitelji kucaju na vrata Muzeja zaboravljenih priča. Susret s vilama, vješticama, vodenljudima i strašnim stvorenjima iz priča naših starih. Sve to možemo pronaći u tom muzeju, koji nas podsjeća na bogatu baštinu hrvatske usmene predaje i starohrvatske mitologije.

- Postav ima, recimo, nekakva dva sloja. U prvom sloju imamo legende i priče. Ali ima i taj malo skriveni dio, gdje se mora sagnuti, gdje se mora netko spustiti na razinu vilenjaka, i onda se mogu naći ta tajna vrata gdje vilenjaci žive - rekao je Bašić za HRT, koji je u Muzeju sabrao plodove svog 15-godišnjeg prikupljanja zanimljivih priča i njihova ilustriranja. Jedna od priča koje ćete ondje otkriti je i ona o vještičjoj masti.

- U Samoboru su se djeca spasila od vještica tako da su joj ukrala mast i namazala kuću mašću i onda su coprnice odletjele u zrak - pojasnio je Bašić i dodao kako posjetitelje tijekom godine očekuju i mnogi popratni sadržaji.

- Moja ideja je da kroz godinu, jer znamo da su te sve stare priče uklopljene u moderni folklor i današnje religije, na neki ih način tako i prilagođavati za Božić pa za Uskrs. Onda, naravno, i proširiti ih različitim radionicama, jer sva su ta stara vjerovanja bila utkana u nekakav zanat - kaže Bašić, čiji je muzej već otvoren za posjetitelje, no službeno otvorenje bit će u rujnu.