Film "Amore"

Film "Amore"

7.8.2024., 17:37
FILMSKE VEČERI NA OLJK-U

Na krovu Kulturnog centra slijede projekcije talijanskog trilera i francuske komedije

U četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 21 sat na krovu KC-a u sklopu Filmskih večeri Osječkog ljeta kulture na programu je talijanski film “Amore”. Ulaz je slobodan, a kokice besplatne.

Najgledaniji talijanski film 2023., napeti kriminalistički triler, smješten je na ulice Milana i prati policijskog poručnika Franca Amorea u najdužoj i najizazovnijoj noći njegove službe. Naime, noć prije odlaska u mirovinu, nakon 35 godina službe u policiji, poručnik Amore pozvan je da istraži mjesto zločina na kojem je ubijen njegov dugogodišnji policijski partner Dino. Do obračuna vatrenim oružjem došlo je nakon međusobnog sukoba pljačkaša dijamanata, a Dinina upletenost u pljačku svima je nespojiva s njegovim karakterom... Film je nastao u režiji poznatog talijanskog redatelja i glumca Andree Di Stefana, a premijerno je prikazan u programu Berlinale Special Gala filmskog festivala u Berlinu. Ovaj portret suvremenog milanskog kriminalnog podzemlja snimljen je na 35-milimetarskoj vrpci, a pomalo vintage fotografija, za koju je odgovoran Guido Michelotti, i glazba s potpisom Santija Pulvirentija, inspirirana kinematografijom 1970-ih i 1980-ih, u znatnoj mjeri pridonose svstavanju filma u moderni neo-noir. Glavnu ulogu tumači cijenjeni talijanski glumac Pierfrancesco Favino, poznat po ulogama i u amerčkim produkcijama (“Anđeli i demoni”, “Svjetski rat Z”, “Utrka života”).

Francusku komediju “9 mjeseci strogog zatvora” gledamo u petak, 9. kolovoza, s početkom u 21 sat na istom mjestu, uz također slobodan ulaz i besplatne kokice. Govori o 40-godišnjoj sutkinji radoholičarki, koja nema vremena za privatni život, sve dok nakon jedne razuzdane noći, na novogodišnjoj zabavi, slučajno ne zatrudni. Naravno, bez ikakve ideje o tome tko bi mogao biti otac. Pregledavajući snimke s nadzornih kamera, shvati da je otac njezina djeteta nitko drugi nego okorjeli kriminalac Bob, koji se uza sve to pojavljuje i u njezinoj sudnici. Život joj se okreće naglavačke... Film je režirao Albert Dupontel, koji u njemu igra i glavnu ulogu, kriminalca Boba. U svojoj domovini uživa status jednog od najpopularnijih stand-up komičara, ali je našoj publici vjerojatno najpoznatiji po mračnom i kontroverznom filmu “Irreversible”. Glumica Sandrine Kiberlain osvojila je nagradu Cezar za ulogu sutkinje Ariane, a film je bio jedan od najgledanijih filmova u Francuskoj u godini kad se pojavio u kinima (2013.).

film "9 mjeseci"

Film "9 mjeseci"

U slučaju kiše i lošeg vremena projekcije se sele u Malu dvoranu Kulturnog centra Osijek.