Muzej Požega
Branka Starčević Tesari
2.8.2024., 21:17
SRIJEDOM BESPLATNO

Happy hour u požeškom muzeju

„Muzej je dobra navika“ – slogan je Gradskog muzeja Požega, koji nakon desetljeća muka o tome kako predstaviti i pokazati bogatu prošlost požeškog kraja, u novom i rekonstuiranom prostoru od 1700 kvadratnih metara otvara svoja vrata brojnim posjetiteljima. Svake zadnje srijede u mjesecu posjetiteljima ulaznica nije potrebna, jer je muzejska srijeda besplatna.

Muzej Požega
Branka Starčević Tesari

Uz besplatno stručno vodstvo ravnateljice Ljiljane Marić zadnje srpanjske srijede u skupini od dvadesetak ljubitelja povijesti bili su i članovi Župnog zbora iz Kaptola. Povijest Kaptola seže duboko u prošlog od željeznog doba, o čemu svjedoče dugogodišnja plodna istraživanja, koja su otkrila predmete iznimne povijesne vrijednosti.  Kaptolčanima je posebno bio zanimljiv postav u kojem je i Čakalićeva katedrala.

Muzej Požega
Branka Starčević Tesari

Ivo Čakalić je bio čovjek iznimnih sposobnosti, vještina i znanja, iako je završio samo pučku školu. Rodio se 19. ožujka 1889. godine u Doljanovcima, podpapučkom dijelu Požeške kotline, selu nadomak Kaptola. Marno je zapisivao sve što je čuo od mladosti. Podaci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kažu da Čakalićeva ostavština broji 18 rukopisa predanih toj nacionalnoj instituciji. Dio rukopisa spremljen je u Hrvatskom institutu za etnologiju i folkloristiku, dio u Požeškom gradskom muzeju, dio u Župnoj knjižnici u Kaptolu a dio u Muzeju Slavonije u Osijeku. Naslikao je mnoge slike, izradio brojna raspela i kipove, makete rodne kuće i crkve. Među njima je i maketa katedrale. Svoju katedralu izrađivao u želji da mu nadomjesti odlazak u crkvu kad više ne bude mogao ići sam.

Muzej Požaga
Branka Starčević Tesari

Josip Prajz, voditelj Župnog zbora Kaptol skladao je pjesmu na Čakalićeve stihove, pa su je uz maketu Čakalićeve katedrale i zapjevali.