Bure baruta 13
HDLU
1.8.2024., 08:11
IZLOŽBA “BURE BARUTA”

Mlade autorice svojim radovima preispituju odnos prostora i čovjeka

Na ovogodišnjem, trinaestom izdanju izložbe "Bure baruta", čije će se otvorenje održati u petak, 2. kolovoza, s početkom u 19 sati u Galeriji Kazamat Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istok, izlažu tri mlade autorice - Antonia Magdić, Stella Perica i Nataša Takač. Umjetnice su to bliskih senzibiliteta koje svojim radovima preispituju odnos prostora i čovjeka, čovjeka i prirode.

Antonia Magdić (1995., Vinkovci) završila je diplomski studij likovne kulture, modul slikarstvo, na Odsjeku za vizualnu i medijsku umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku pod mentorstvom izv. prof. dr. art. Ines Matijević Cakić 2022. godine. Sudjelovala je na više grupnih izložbi među kojima su: Situacija 37. Salona mladih/ Zagreb, Prostori djelovanja/Galerija SC, International Art Exhibition Rise of Women/Brussels, Međunarodna izložba grafika i knjiga umjetnik/Galerija Kortil te na samostalnoj izložbi "Sjećanja s jednog otoka - vizualizacije u teksturi", Galerija Kulturnog centra Osijek. Finalistica je Erste fragmenata 16. i 19. te nagrade za mlade umjetnike Zlatna lubenica 8.0. Trenutno živi u Vinkovcima.

Stella Perica rođena je 1998. godine u Osijeku. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku te stekla zvanje slikarske dizajnerice, 2017. godine. Trenutno je studentica druge godine diplomskog studija vizualne umjetnosti, smjer slikarstvo na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Njezin umjetnički fokus obuhvaća slikarstvo, grafiku i multimediju. U radu se okreće eksperimentiranju te poseže za prirodnim materijalima. Kroz studiranje je aktivno uključena u radionice, projekte i volontiranja. Izlagala je na domaćim i međunarodnim skupnim izložbama.

Bure baruta 13
HDLU

Nataša Takač rođena je 14. ožujka 2000. godine u Beogradu, Republika Srbija. Odrasla je u Osijeku, gdje je završila srednjoškolsku stručnu spremu te gdje trenutno i studira. Pohađala je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, na kojoj je 2018. godine stekla zvanje slikarske dizajnerice. Pretprošle je godine diplomira na preddiplomskom studiju likovne kulture na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Trenutno je studentica druge godine diplomskog studija vizualnih umjetnosti, Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Nagrađena je Dekaničinom nagradom za uspjeh i doprinos umjetničkom polju za preddiplomski studij likovne kulture 2022. te 2024. za diplomski studij vizualne umjetnost. Na završnoj izložbi AUKOS 2023. nagrađena je nagradom Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti za seriju naziva "Slojevi" te na istoj izložbi 2024. godine osvaja nagradu za radove "13.83" i "Metamorfoza". Imala je priliku izlagati na nekoliko domaćih i međunarodnih skupnih izložbi te se aktivno bavi radionicama i projektima u području vizualnih umjetnosti.

Izložba "Bure baruta 13", koju podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Osijek, mjesto je susreta ovih triju mladih umjetnica, kojima je priroda izvor nadahnuća i vjeran sudionik prilikom nastajanja umjetničkih radova. Bliskih senzibiliteta, ove umjetnice, svaka na svoj način, progovaraju o povezanosti čovjeka s prirodom. Svojim radom ističu gubitak te povezanosti i važnost povratka prirodi, jer jedino takvom vezom, koja je u srži svih živih bića, moguće je spoznati vlastitu unutarnju prirodu. n