"Tišina vjetra – The Poetry of Multilingualism"
29.7.2024., 19:20
INTERDISCIPLINARNA IZLOŽBA

"Tišina vjetra" u riječkom MMSU-u

Dvadeset europskih umjetnica i umjetnika, u sklopu tri izložbe, istražuju složeni kontekst komunikacijskih procesa europskog multikulturalnog društva, a jednu od izložbi ugostit će i riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti, od 30. srpnja, s otvorenjem u 19.30, do 6. rujna.

 

Interdisciplinarna izložba europskih umjetnica i umjetnika te popratna događanja, objedinjeni nazivom "Tišina vjetra – The Poetry of Multilingualism", gostovanje su europske platforme za međunarodne transdisciplinarne i sinergijske umjetničke i kulturne projekte 3RD-SPC./RP utemeljene na suradnji umjetničkih udruga RHIZOM [ D ] sa sjedištem u Düsseldorfu i RIZOM [ K ] sa sjedištem u Dvorcu Frankopan u Kraljevici – čiji autonomni modus operandi proaktivno potiče stvaranje nehijerarhijske europske mreže. Voditelji projekta su Lina Franko i Andi Slawinski.

 

Program koji se održava u MMSU-u interdisciplinarni je program s konceptualnim naglaskom na temi prijevoda i paralelnosti: kada kulturu definiramo kao dinamičan proces stalnih pregovora o razlikama i nesuglasicama, stupanj prijevoda u širem smislu postaje paradigma posredovanja, koje se odvija ne samo između jezika samih, već u konačnici između kultura. Na kraju, pokušaj prevođenja između (umjetničkih) djela i publike ključni je aspekt umjetničke medijacije u muzejima.

 

Kustosi izložbe, Lars Breuer i Igor Grubić, pozvali su dvadeset relevantnih europskih umjetnika i umjetnica da u različitim medijima istraže u kojoj mjeri se jezik može raznoliko prevesti, djelomično prevesti ili uopće ne prevesti, kako bi se ponovno definirala njegova uloga u glazbi, plesu, vizualnoj umjetnosti i filmu.

 

Na izložbi sudjeluju: Lars Breuer, Julia Bünnagel, Nemanja Cvijanović, Tanja Dabo, Igor Eškinja, Lina Franko, Clemens Botho Goldbach, Igor Grubić, Johanna von Monkiewitsch, Mak Murtić, Linda Nadji, Goran Petercol, Johanna Reich, Neli Ružić, Andi Slawinski, Marko Tadić, Goran Trbuljak, Til Schneider, Christoph Westermeier i Denise Winter.