Ernestinovo, 28. 07. 2024, Park skulptura Ernestinovo i Galerija Petar Smajić. Otvorenje izložbe Mate Tijardovića "Ne zaboravi zavičaj" i 51. Kolonije kipara naivaca Ernestinovo. Koncert 4 tenora.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
29.7.2024., 19:24
51. KOLONIJA KIPARA NAIVACA ERNESTINOVO

Svaki dan počinje nastajanjem novih umjetničkih djela

Predviđeni su glazbeni sadržaji, a neće izostati niti revije svatovskih zaprega

Ovogodišnju 51. Koloniju kipara naivaca Ernestinovo, na kojoj će do 5. kolovoza sudjelovati 16 kipara i 7 likovnih umjetnika, svečanim je programom u Parku skulptura u nedjelju navečer otvorio saborski zastupnik Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Zahvalio je saborski zastupnik prije svih jednom od osnivača ernestinovačke kiparske kolonije Mati Tijardoviću na svemu što čini za Slavoniju, Baranju i Srijem, za Hrvatsku da na toj karti prepoznatljivosti kada je u pitanju naivna umjetnost Osječko-baranjska županija bude prva i najjača.

Zahavlio se Ivanović i svim kiparima i slikarima koji su došli sudjelovati u 51. Koloniji kipara naivaca i pozvao ih da svoja djela ostave u fundusu Kolonije kao što su to činili i umjetnici prije njih.

Ernestinovo, 28. 07. 2024, Park skulptura Ernestinovo i Galerija Petar Smajić. Otvorenje izložbe Mate Tijardovića "Ne zaboravi zavičaj" i 51. Kolonije kipara naivaca Ernestinovo. Koncert 4 tenora. Koloniju je otvrio Goran Ivanović Lac.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Među 23 umjetnika koji će narednih tjedan dana stvarati djela na temu "Naši običaji" su kipari i slikari iz kipara Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Zamjenik župana Josip Miletić ocijenio je da ernestinovačka kolonija ima pola stoljeća dugu tradiciju ali da se i dalje želi promovirati mlade umjetnike te se zahvaliti svima onima koji već godinama sudjeluju na njoj i ne daju da tradicija ode u zaborav.

- Svakako je važno gajiti slavonske običaje i tradiciju i to će OBŽ činiti i u narednom razdoblju dajući snažnu potporu ovoj manifestaciji, ali i drugima koji čuvaju tu našu tradiciju - poručio je Miletić.

Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo istaknula je kako Kolonija predstavlja temelj i bit postojana Općine Ernestinovo koja je kolijevka naivnog kiparstva i središnje okupljalište kipara naivaca već više od pola stoljeća.

- Podarila nam je trajni pečat prepoznatljivosti kako u Hrvatskoj tako i u svijetu čime se mi posebno dičimo - istaknula je Junušić.

Jedan od osnivača Kolonije je i predsjednik Likovne udruge "Petar Smajić", Mato Tijardović podsjetio je da se ovogodišnja Kolonija vraća prijeratnoj tradiciji pozivanja na sudjlovanje umjetnika iz inozemstva.

- Ove smo godine pozvali i dva mlada talentirana kipara koji će ravnopravno sudjelovati u umjetničkom radu. Riječ je o talentiranim kiparima iz naše kiparske škole. Moramo raditi na obnavljanju kolonije i stoga planiramo to činiti i svake naredne godine, uvoditi one najtalentiranije mlade umjetnike - kazao je Tijardović, dodajući kako je u Ernestinovu sada preko 300 radova.

Ernestinovo, 28. 07. 2024, Park skulptura Ernestinovo i Galerija Petar Smajić. Otvorenje izložbe Mate Tijardovića "Ne zaboravi zavičaj" i 51. Kolonije kipara naivaca Ernestinovo. Koncert 4 tenora. Mato Tijardović.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Podsjetio je da se dio radova ernestinovačke kolonije nalazi i u Srbiji izražavajući sumnju hoće li se to ikada uspjeti i vratiti.

Tijardović napominje da su prve kolonije trajale dva tjedna jer se tada radilo isključivo sjekirama, dlijetima i batom dok danas umjetnici koriste motorne pile i potrebno im je znatno manje vremena za stvaranje umjetničkih djela.

- Ove su skulpture jako vrijedne, posebno one koje su stvarala velika kiparska imena. Vrlo su vrijedne i skulpture umjetnika zastupljenih u Enciklopediji i kolekcionarima su najviše zanimljive njihove skulpture koje imaju i veću vrijednost - ocijenio je Tijardović.

U sklopu svečanog otvorenja i programa 51. Kiparske kolonije u Galeriji "Petar Smajić" u nedjelju navečer je otvorena je i izložbe skulptura Mate Tijardovića pod nazivom "Ne zaboravi zavičaj" koju će posjetitelji moći razgledati do 4. kolovoza.

Njome predsjednik Likovne udruge "Petar Smajić", Mato Tijardović obilježava 60 godina izlaganja a većina izloženih je iz njegovog ranijeg umjetničkog razdoblja.

- Radi se o mojih prvih 30 radova koje ne prodajem već samo čuvam za izložbe. Motivi mojih radova su dalmatinski i slavonski. Djetinjstvo sam proveo u Dalmaciji tako da sam kao motiv e svojih radova uzimao običaje Dalmacije i Slavonije, jedno sam s drugim povezao. Najviše radim sakralne motive, imam oko 30 križnih puteva koji se nalaze u Hrvatskoj i inozemstvu. U Osijeku sam radio ulazna vrata Kapucinske crkve - pojasnio je Tijardović.

Ernestinovo, 28. 07. 2024, Park skulptura Ernestinovo i Galerija Petar Smajić. Otvorenje izložbe Mate Tijardovića "Ne zaboravi zavičaj" i 51. Kolonije kipara naivaca Ernestinovo. Koncert 4 tenora.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Svaki dan program Kolonije započinje izradom skulptura u Parku skulptura dok se u večernjim satima na pozornici održavaju kulturno-zabavni sadržaji, od nastupa KUD-ova i tamburaša do pop i rock glazbenih sadržaja. Niti ove godine neće izostati ni revija svatovskih zaprega i tradicionalna čobanijada, poručuju organizatori i domaćini 51. Kolonije kipara naivaca Ernestinovo.